Rigoureuze aanpak verkeersgeweldenaars in Suriname


Paramaribo .– Suriname wil thans korte metten maken met al de geweldenaars die hun gemaltraiteerde egootje even denken te kunnen opvijzelen in het Surinaamse verkeer , welk abject en ostentatief gedrag niet zelden gepaard gaat met dramatische verkeersongelukken. Dit soort wegpiraten houdt er een gewoonte op na geen autopapieren bij zich te hebben terwijl de bromfietsers onder hen zich er veelvuldig aan schuldig maken. Allebei de categorieën zijn gewaarschuwd. In Suriname is er eerder sprake van het fenomeen verkeersterrorist dan van wegpiraat. Wegpiraten houden er een charme en stijl op na terwijl wegterroristen er expliciet op uit zijn hun medeverkeersdeelnemers te doen verongelukken.

De politie in Suriname start binnenkort met agressievere wegcontroles op verschillende plaatsen in Groot-Paramaribo en in diverse distrikten. Hoewel de focus gericht zal zijn op wegpiraten en anderen die zich onverantwoordelijk gedragen op de weg, gaan de overige automobilisten die zich niet houden aan de verkeersregels niet vrijuit. De toenemende verkeerscriminaliteit noodzaakt tot een strakkere aanpak vanuit Justitie. Het nieuwe jaar was nog geen week oud en de verkeersbarometer stond al op 4 doden. Het vorig jaar telde justitie 90 verkeersdoden, het hoogste aantal de afgelopen 10 jaar. "We gaan ze dwingen om hun snelheid aan te passen", luidt een vastberaden officier van justitie, Gloria Stirling, tegenover de Ware Tijd. Zij heeft als specialisme binnen het Openbaar Ministerie (OM): het afhandelen van verkeersdelicten. Stirling zegt dat behalve de snelheidsmaniakken ook weggebruikers die onder invloed rijden het doelwit zullen zijn van de politie. Ook zullen autopapieren, waaronder het keuringsbewijs, verzekeringsbewijs en nummerbewijs gecontroleerd worden. Stirling vindt het jammer dat het tekort aan manschappen en politiewagens negatief werkt op het effectief bestrijden van verkeerscriminaliteit. Ze weet dat weggebruikers zich ‘misdragen’ in het verkeer, juist omdat ze weten dat de controle niet effectief is. En dat hekelt Justitie. Om het onverantwoordelijk gedrag in te dammen, start de politie binnenkort met een intensieve publiciteitscampagne. "Een gewaarschuwd mens telt voor twee. We gaan ze dwingen om hun snelheid aan te passen. In dit nieuwe jaar gaan we proberen om alle verkeersmisdrijven voor de strafrechter te brengen", laat de officier weten.

De rechterlijke macht heeft volgens haar toegezegd dit beleid van het OM te ondersteunen. Het nieuwe verschijnsel dat zich voordoet in het verkeer, waarbij veroorzakers wegrijden zonder zich te bekommeren om het lot van het slachtoffer, irriteert Stirling mateloos. "Ook al is er alleen maar blikschade je bent verplicht te stoppen. Ook dit soort misdrijven zal harder worden aangepakt. Als het aantal ingesloten verkeersmisdadigers te hoog wordt, zal de penitentiaire inrichting Limesgracht, volgens de officier, ingericht kunnen worden om uitsluitend deze groep criminelen in te sluiten. Deze stap wordt overwogen daar het niet verantwoord is om deze groep samen met ‘die-hard’ criminelen op te sluiten. ‘Ik hoop niet tegen zo een situatie aan te kijken. Uiteindelijk gaat het niet om de vrijheidsbeneming, maar wij willen dat weggebruikers conform wet en recht deelnemen aan het verkeer." Stirling waarschuwt dat wegpiraten een vonnis riskeren als ze hun gedrag niet wijzigen. Ook andere maatregels zoals het ontzeggen van de rijbevoegdheid heeft de rechter als strafoptie. Ook de manier waarop er op de rotondes gereden wordt baart de officier zorgen. Autobestuurders die op de voorrangsweg rijden, denken al te vaak dat ze gewoon door kunnen rijden, terwijl het verkeer op de rotonde altijd voorrang heeft. De snelheid waarmee autobestuurders zich op de rotonde bewegen, ligt volgens Stirling veel hoger dan de maximaal toegestane snelheid. Ook deze verkeersovertreding zal de politie harder aanpakken.

Reacties
 1. Reply
  risk78
  januari 12, 2008 om 8:20 pm

  hahahahhahaha

 2. Reply
  Gabbarsingh
  januari 15, 2008 om 2:53 pm

  Wat valt er te lachen, het zal je familielid zijn die in Su onderste boven gereden wordt en dan zal je anders lachen.

 3. Reply
  risk @ gobersingh
  juni 9, 2008 om 5:56 pm

  “Wie het laatst lacht, lacht het best”. Anno juni 2008 heb ik nix dan maar ook nix gemerkt van die hele bombarie die de J&P maakte over “snelheidscontrole”. Het zijn allemaal mooie stoere populistische kreten die kant noch wal raken.

 4. Reply
  Bharat Gai
  juni 9, 2008 om 11:39 pm

  Koeiepoepsingh schrijft:

  “Wie het laatst lacht, lacht het best”. Anno juni 2008 heb ik nix dan maar ook nix gemerkt van die hele bombarie die de J&P maakte over “snelheidscontrole”. Het zijn allemaal mooie stoere populistische kreten die kant noch wal raken.

  Beste,

  Wat voor waarde ontleen jij aan jouw eigen bevindingen?
  Is confidentieel nieuws absoluut dat wat jij denkt en vindt ?
  Jouw naam zegt al voldoende over jouw niveau van denken.

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen