Reisverslag Indonesie deel III


In het weekend hoefden we niet met het project bezig te zijn en werden er uitstapjes voor ons georganiseerd. Zo zijn we een keer met alle Nederlandse studenten de bergen in Kediri ingegaan. We gingen er met speciale busjes van de overheid heen. Ik heb nog nooit van mijn hele leven zo hoog op een berg gestaan. Als je naar beneden keek, had je hetzelfde uitzicht zoals vanuit een vliegtuig. Het uitzicht was er adembenemend. We zijn naar een groen warmwater meer gegaan.

Na de lunch vervolgden we ons uitstapje in de bergen. Op een gegeven moment werd het zo steil dat de chauffeur de handrem moest gebruiken, in plaats van de hellingproef, een bergproef moest toepassen om omhoog te komen! Het uitzicht, werd naarmate we hoger kwamen, steeds prachtiger. Hoewel het onbeschrijfelijk mooi was, zal ik zal het toch proberen te beschrijven. We reden naar één van de hoogste bergen. Vanaf hier hadden we uitzicht op andere bergen onder ons.

Er waren zoveel soorten bomen, zoveel soorten groen en zoveel soorten bergen. Elke berg was vol begroeid met bomen, je zag geen stukje berg, het waren ‘groene’ bergen. Iedereen zat doodstil in de auto naar de natuur te kijken. Niemand kon er de juiste woorden voor vinden. Zoiets magnifieks moet je echt met je eigen ogen zien. Wat je ziet en wat je voelt valt niet in woorden uit te drukken. Hoe heeft God in hemelsnaam zoiets prachtigs kunnen schapen?

De palmbomen…wauw! Zoveel maten, zoveel soorten. Ik kreeg er een brok van in mijn keel. We reden verder op de oranje stoffige wegen. Eenmaal boven aangekomen, moesten we te voet verder op zoek naar een waterval. Vanaf hier werd ons tripje iets te avontuurlijk voor mij. We moesten namelijk van een berg af naar beneden lopen. Het was er erg steil, glad en er was weinig houvast. Overal om ons heen waren bomen. Het leek wel een jungle. Van de grond was een soort trap gemaakt, maar sommige treden lagen wel erg ver van elkaar!

Het was zeker de moeite waard. We kwamen aan bij een grote, prachtige waterval. Na de bergafdaling konden we hier even afkoelen. Daarna moesten we weer dezelfde weg terug naar boven. Toen we uitgeput boven aankwamen, was het alweer pik donker. Met de busjes gingen we weer terug. Op een gegeven moment kon één van de busjes voor ons niet meer omhoog rijden, zo steil was het. Een flinke rotssteen werd achter de banden van het busje gelegd en iedereen hielp met duwen. Uiteindelijk lukte het. In het donker zagen we in de bergen onder ons allemaal lichtjes van een bewoond gebied. Ook dat zag er weer fantastisch uit. Deze dag was één van de beste dagen tijdens de reis.

IndonesieAan het eind van het project besloten we om nog twee weken in Bali rond te reizen. Een enkeltje met het vliegtuig van Surabaya naar Bali kostte maar 30 euro! Bali is een Hindoe eiland. De eerste dag dat we er aankwamen, maakte we er al een Hindoe ceremonie mee. Dat we vier weken in een primitief dorpje hadden gewoond leek bijna een droom. Vier weken lang sliepen we op een klein houten bed, hadden we gebaad in een mandhi en kregen er elke dag hetzelfde te eten. Eenmaal in Bali aangekomen raakten we schandelijk snel aan de luxe om ons heen gewend. We sliepen weer op een lekker zacht en groot bed, we konden weer normaal douchen en we hadden volop keus wat betreft het eten.

Ik kon me niet eens meer aan mijn goede voornemen (vanaf nu minder behoefte aan materiele zaken) houden. In Bali kon je je uitleven in het winkelgedeelte. De meest modieuze kleding en accessoires kon je er voor een prikkie kopen en eten was er in overvloed. Ergens voelde ik me toch een beetje schuldig tegenover het primitieve leven. De overgang van primitief naar luxe ging te makkelijk. Ik heb in het dorp geleerd, om te waarderen wat je hebt. In de westerse wereld hebben we zoveel keus van hetzelfde product dat je bijna geen keus meer kunt maken. In het dorp hadden de mensen niet eens keus en waren ze al blij met de kleine dingen. Wat mijn ouders mij altijd al hadden geleerd, herkende ik ook terug in het dorp: leer je te onthechten van materiele zaken., zo is de weg naar Mukhti nabij.

Karishma

Lees ook: Reisverslag Indonesië deel I

Lees ook: Reisverslag Indonesië deel II

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen