Reisverslag Indonesie deel II


Gedurende het hele project werkten we samen met studenten uit Korea en Indonesië. Wat mij en de andere Nederlandse studenten opviel was de manier waarop er werd samengewerkt. Elke avond kwam de groep bij elkaar om te vergaderen. Niemand leek zich van een afgesproken tijd aan te trekken, behalve de Nederlandse studenten, welke altijd op tijd waren en dus moesten wachten. Tijdens de vergadering werd er dan besproken wat er de volgende dag zou gaan gebeuren, op welke manier en wie wat ging doen. Deze vergaderingen duurde meestal erg lang. Twee uur lang zitten op een stenen grond viel niet echt mee! De lange vergaderingen kwamen voornamelijk doordat niet alle studenten even goed Engels spraken en begrepen. Nadat er in het Engels een aantal dingen waren besproken vertaalde een Koreaan voor zijn Koreaanse medestudenten wat er ging gebeuren. Dit deed de Indonesische student voor zijn Indonesische medestudenten. Je zult begrijpen dat het er zo niet sneller van gaat.

Er werd o.a. besproken dat we de eerste twee weken de school zouden schoonmaken, de gaten in de muren zouden dichten en dan beginnen met het verven van de hele school. Ook hierbij hadden de Koreaanse en Indonesische studenten een eigen werkwijze. De groep Nederlandse studenten ging meteen serieus en systematisch aan de slag. De Indonesische studenten daarentegen waren speelser in hun werkwijze. Voor hen leek de nadruk meer op de lol met elkaar, dan op het vrijwilligerswerk te liggen. Het kwam dan ook regelmatig voor dat zij halverwege hun werk (bijvoorbeeld het verven van de schoolmuren) stopten om met elkaar te spelen.

En met spelen bedoel ik dan ook echt spelen: vaak renden ze achter elkaar het schoolerf op alsof ze tikkertje met elkaar aan het spelen waren. Ook zongen ze vaak liedjes in hun eigen taal. Ik moest een Indonesische student er zelfs een keer op wijzen dat hij een stuk van de muur waar hij aan het verven was over het hoofd had gezien.

De Indonesische en Koreaanse studenten waren duidelijk een relaxter levenswijze gewend. Dit relaxte leven liet mij ook aan Suriname denken. Helaas was ik niet in positie om me hieraan, aan te passen. Dat is ook niet gek als je je bedenkt wat voor een gestresst leven wij in de westerse leven leiden. In sommige gevallen zouden we een voorbeeld moeten nemen aan het tropenleven, maar zeker niet in alle gevallen!

indo3Na twee weken hadden we de school omgetoverd tot een gloednieuwe basisschool. De kinderen waren erg blij met hun nieuwe school. Vanaf de derde week begonnen we met het geven van Engelse lessen aan de schoolkinderen. Het was een erg leuke ervaring om met de schoolkinderen te werken. We hadden al gemerkt dat de leraren op school het lesgeven niet echt serieus namen. Halverwege de les pauzeerden ze vaak om een sigaretje te roken. Toen wij de kinderen lesgaven, merkte we dat ze erg leergierig waren. Het is zonde dat de leraren daar niet meer op inspelen. Met de Engelse lessen deden de leerlingen altijd goed mee en schreven meteen alles op in hun schriftje.

Nadat we een paar keer les hadden gegeven vroegen de schoolkinderen vaak wanneer ze weer les van ons zouden krijgen. Ook na ‘schooltijd’ riepen ze ons buiten op straat de Engelse zinnetjes toe die wij ze hadden. De kinderen raakten gesteld op ons en wij raakten gesteld op hen. Toen wij onze één na laatste dag op de school de kinderen gingen vertellen dat we morgen weer weg zouden gaan, begonnen ze te snikken. Voor we het wisten was de hele klas, inclusief wij, aan het huilen. Natuurlijk miste ik mijn familie en vrienden in Nederland, maar ik zou ook zeker het dorp, de dorpsmensen en het dorpsleven erg gaan missen.

Karishma

Volgende week: een wonderschoon natuur en primitief versus luxe!

Lees ook: Reisverslag Indonesië deel 1

Reacties
 1. Reply
  Gast
  april 26, 2006 om 10:50 pm
  ik

  waarom heb je er geen mooie foto\’s bij ?

 2. Reply
  Gast
  mei 9, 2006 om 1:17 pm

  :zzz :sigh 🙂

 3. Reply
  Gast
  mei 14, 2006 om 3:29 pm

  mooi geschreven meisje.
  succes ermee 8)

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen