Overgang


HealthDe meeste bezoekers op deze site zijn jongeren. Nu zal je denken waarom nou iets over overgang? Wij zijn tenslotte allemaal jong en het duurt nog heel lang voor wij ons in die fase verkeren. Iedereen heeft vast een nani of een oudere moeder bij wie de overgang kan beginnen….

De overgang kan verschillend zijn qua leeftijd. Bij de één begint het rond de 51ste, bij de ander begint het al rond 48ste of 49ste, want ieder vrouwslichaam is immers anders. Soms kan het al beginnen op je 40ste. Gedurende de overgang merk je heel wat veranderingen bij de vrouwen. Je hebt lichamelijke overgang en geestelijke overgang. Ik zal beginnen met wat lichamelijke overgang zelf is.

Ieder persoon van het vrouwelijke geslacht heeft bij de geboorte miljoenen eicellen. Voordat je de pubertijd bereikt gaan er uiteraard eicellen verloren. Gedurende de pubertijd zorgt de biologische klok ervoor dat de hormoonhuishouding in werking treedt, waardoor de eierstokken worden aangezet om hormonen te produceren, namelijk oestrogenen en progesteron. Naarmate je ouder wordt, veranderd er ook veel binnen je lichaam. Op een bepaald moment raken de eicellen op. Hormonale veranderingen die leiden tot beëindiging van de ovulatie en het wegblijven van de menstruatie. Je lichaam raakt door de voorraad eitjes heen als het ware. De eierstokken gaan minder oestrogeen en progesteron produceren. Er treedt een natuurlijke stap op naar een ander fase van het leven voor een vrouw.

Gedurende de overgang vindt er een schommeling van hormonen plaatst in je lichaam. Het hersenaanhangsel blijft maar FSH produceren (hormoon), omdat de eicellen niet willen rijpen. En omdat de eicel niet wilt rijpen krijg je minder oestrogeen en ook geen progesteron, waardoor je geen menstruatie meer hebt. Je hebt dus een overdosis aan FSH in je bloed en een te lage dosis oestrogeen, en dit kan voor lichamelijke, geestelijke, emotionele reacties zorgen voor een vrouw die in overgang is.

Daarnaast bestaat de overgang uit drie delen:

 • Prei – menopauze is voor de overgang – de eicellen raken op, het hormoon huishouding schommelt heel erg en de lichamelijke en geestelijke reactie verhogen.
 • De menopauze zelf – de dag waar de laatste menstruatie wegbleef, is meer de dag waar de menstruatie 1 jaar lang wegblijft. De schommeling van de hormonen, waardoor er minder lichamelijke en geestelijke aanwezigheid is. 
 • De post menopauze – dit is na de overgang, vrouwelijke lichaam komt terug in een nieuw evenwicht, ook de hormonen vinden een nieuw evenwicht waardoor de lichamelijke en geestelijke reactie weer aanwezig zijn.

De overgang zorgt ook voor veranderingen tijdens de seks. Je kunt er lichamelijke klachten aan overhouden zoals het hormoonveranderingen. Hormoonveranderingen kunnen de zin in seks verminderen:

 • droge vagina – pijnlijk bij het vrijen, de baarmoeder zakt dus pijnlijk bij penetratie, de vaginawand wordt dunner waardoor het pijnlijker wordt tijdens het vrijen. 
 • incontinentie – urine verlies bij het vrijen. 
 • ook kan het nodige aangetast worden op emotioneel gebied. Denk daarbij aan emotioneel overhoop liggen, dit kan zorgen dat de zin in seks wegblijft. Meer behoefte hebben aan intimiteit. Door het hormoon schommeling kan je lichamelijke klachten krijgen.

We zullen nu in het kort kijken naar de geestelijke overgang. Als je in de overgang komt, stap je uit de zorgrol. Je krijgt weer de ruimte om voor je zelf te kiezen en je krijgt meer ruimte voor je zelf. Tijdens de overgang wordt je leven op z’n kop gezet. Je hebt minder zin in oude gewoontes. Als er vragen gesteld worden, kunnen die zorgen voor chagrijnige reacties en woede uitbarstingen. In relatie wordt er ook voor de nodige opwinding gezorgd. Dat komt allemaal door het hormoon verandering.

De overgang zorgt dus voor veel veranderingen bij vrouwen. Men heeft dat niet altijd door dat een vrouw in de overgang zit, omdat het geen specifieke leeftijd heeft waar de overgang begint. Velen begrijpen de veranderingen niet, vooral mensen uit je omgeving zullen de reacties die ze krijgen niet normaal vinden. Een vrouw zelf zal in het begin ook niet door hebben wat er precies aan de hand is. Maar artsen die begeleiden heel goed en je kan er overal informatie krijgen, hoe de overgang te werk gaat en wat er verandert. Dus als je je nani of mama een beetje raar ziet doen, en vooral als ze bepaalde kenmerken bevestigen, dan weet je het dat ze in de overgang zijn. Gun ze dan ook de tijd en ruimte en heb geduld met ze. Het is geen ziekte, maar dat de vrouw in een ander levensfase belandt. 

Dushi

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen