Multiculturele ondernemer van het jaar


Rishi Kartaram is gekozen tot de beste multiculturele ondernemer van Nederland. Het was de eerste editie van dit evenement, dat jaarlijks zal worden gehouden. Drie finalisten gaven een presentatie, waarna het publiek en de jury de winnaar kozen.

Winnaar Rishi Kartaram krijgt de prijs voor zijn bedrijf Gameworld, dat computerspelletjes distribueert. De omzet is ca.100.000 euro per dag en rond de feestdagen worden er hogere bedragen verwacht.

Wie is Rishi Kartaram? Rishi Kartaram is 33 jaar en heeft Economie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. In 1992 richtte hij het bedrijf Gameworld op, in 2006 is Gameworld inmiddels al uitgegroeid tot een bedrijf, dat de distributie levert voor verschillende bedrijven en zelf een winkelvestiging heeft in Rotterdam. De beginjaren verliepen heel moeizaam, maar door zijn doorzettingsvermogen heeft hij van Gameworld een succes kunnen maken. Zijn grote steun is zijn moeder en het geloof in God. Zijn moeder gaf hem de ruimte om te ondernemen, zolang hij zijn studie maar zou afronden. Rishi verteld ook dat het heel belangrijk is om een diploma op zak te hebben. Een diploma zorgt er namelijk voor dat je sneller een financiering kan regelen bij de bank. Daarnaast ziet hij een diploma ook als een verzekeringspremie, als het misgaat met de zaken dan heb je iets om erop terug te vallen.

Hoe komt het dat Hindoestaanse jongeren zo weinig ondernemen?

Rishi Kartaram & Sylvana Simons

Rishi Kartaram & Sylvana Simons

Hindoestaanse jongeren ondernemen nog te weinig, de meeste jongeren zijn relatief hoog opgeleid. De hoog opgeleiden gaan toch meestal voor de zekerheid en verkiezen een vaste baan boven een onzekere bestaan die je hebt bij een eigen onderneming.

Het is heel belangrijk om je eigen identiteit te behouden, de autochtone Nederlander waardeert dit ook. Als ik door de grotere banken of door andere zakenpartners wordt uitgenodigd dan wordt er rekening mee gehouden dat ik vegetari?ben. Daarnaast is het belangrijk dat mijn naam goed wordt geschreven en uitgesproken door mijn zakenpartners, want mijn naam is ook een stukje van mijn identiteit.

Voel jij je een Surinamer of Hindoestaan? Beide, ik ben geboren in Suriname maar ben van Hindoestaanse komaf. In Suriname heb ik nog steeds familie wonen, waardoor de band met Suriname nog steeds hecht is. Het is belangrijk om werelds te denken en het beste uit landen als Suriname, India en Nederland te halen.

Is het belangrijk dat je veel startkapitaal hebt, om een succesvolle bedrijf op te richten? Ik ben heel creatief omgegaan met mijn studiefinanciering. Mijn moeder heeft 4 kinderen alleen opgevoed, wij hebben het ook niet altijd breed gehad. Maar juist de situatie heeft mij de kracht en doorzettingsvermogen gegeven om succesvol te ondernemen. Ik ben heel klein begonnen en door het succes ben ik het bedrijf steeds meer gaan uitbreiden. Het is belangrijk om in jezelf en in je dromen te blijven geloven.

Vedika

5 Reacties
 1. Reply
  Gast
  december 19, 2006 om 6:51 pm
  Jay

  Goed bezig deze man. Een voorbeeld voor ons allen!

 2. Reply
  Gast
  december 20, 2006 om 2:33 pm

  Good work! 😉

 3. Reply
  Gast
  december 20, 2006 om 5:34 pm
  $H@KTI

  Wie hard werkt krijgt wat ie verdiend!!!

 4. Reply
  Gast
  december 20, 2006 om 8:06 pm

  Fijn om een succesvolle Hindoestaanse man te zien die zijn roots en achtergrond niet vergeten is. de meesten kraken hun eigen cultuur af, maar vergeten dat cultuur maakbaar is en wordt overgedragen van mens tot mens. Onze eigen inbreng bepaalt de waarde daarvan. Ga zo door Rishi.

 5. Reply
  sandjaib
  januari 11, 2009 om 10:37 pm

  ik heb je net op rtl gezien als secret miljoenair, succes met zaken doen.
  En zeker nog grotere opdrachten binnen mag halen. respect!!!

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen