Joris van Gennep: Geen militair, maar succesvol fotograaf | 1Limburg


De rubberen kogel en traangasgranaten vlogen hem om de oren, maar hij schoot wel de beste foto’s van de Black Lives Matterprotesten in Parijs. Joris van Gennep (34) uit Blerick won er een Zilveren Camera mee, een prestigieuze prijs voor fotojournalistiek, in de categorieën Nieuws Internationaal Enkel en Nieuws Internationaal Serie.

“Zodra de politie begint te schreeuwen, krijg ik stiekem een glimlach op mijn gezicht, want ik weet dat ik dan kan gaan doen waar ik het beste in ben.”

Militair
Hij had eigenlijk militair willen worden, om te strijden tegen het onrecht in de wereld. Maar Joris van Gennep werd afgekeurd, vanwege zijn hart. Dan maar muziek maken, want ook zo kun je de wereld een stukje beter maken, zo vertelt hij in het L1 Cultuurcafé: “Ik ben muziek gaan studeren, en als stage ben ik muziekles gaan geven in India aan kansarme kinderen. En dat land, daar heb ik zoveel onrecht gezien, toen heb ik echt besloten me daarvoor in te gaan zetten, om tegen dat onrecht te strijden de rest van mijn leven.”

India
In India had hij een cameraatje mee, waarmee hij alles fotografeerde wat hij daar deed. En na een tijdje bleek dat eigenlijk beter te bevallen dan het geven van gitaarles. Van Gennip vond zichzelf ook eigenlijk ‘niet zo’n goeie gitarist’. “En ik kan niet iets blijven doen waar ik niet goed in ben of goed in kan worden.” De gitaar ging, de camera bleef. En na een verblijf in Istanbul met zijn Turkse vrouw kreeg Van Gennip de mogelijk als fotograaf voor De Volkskrant aan de slag te gaan in Parijs.

Black Lives Matter
“Daar heb ik meteen ja op gezegd. Toen we daar aankwamen was er al meteen een staking van het openbaar vervoer aan de gang, alles lag weken plat. Ik viel echt met mijn neus in de boter. Toen gingen de gele hesjes weer protesteren, toen begon corona, en vervolgens kreeg je nog de Black Lives Matter-protesten.” Tijdens die protesten schiet Joris van Gennep zijn bekroonde foto’s. Het waren heftige protesten, met flinke rellen. Maar in de foto’s die Van Gennip daar maakt staat niet zozeer de actie centraal, maar vooral de demonstranten: “Traangas vliegt om je oren, rubberen kogels, maar dat soort beelden heb ik al zo vaak gemaakt, dit keer wilde ik echt de kracht van het volk laten zien, de demonstranten.”

Gasmasker
Bang is hij naar eigen niet als ie zijn werk moet doen in zulke heftige omstandigheden. “Ik geniet er wel van. Zodra de politie gaat schreeuwen en er actie komt, krijg ik stiekem wel een glimlach op mijn gezicht, want ik weet, daar ben ik goed in. Heel scherp kijken wat iedereen zegt en doet, en inschatten waar de actie gaat plaatsvinden.” Ongevaarlijk is het werk niet, Van Gennip gaat altijd met helm, gasmasker en veiligheidsbril op pad. Het liefste tussen de demonstranten, om te voorkomen dat je bekneld raakt tussen politielinies. Maar risico is er altijd: “De politie is zo opgefokt, die krijgen brandbommen naar zich gegooid, stenen, flessen, die zitten zo vol adrenaline, die zien op een gegeven moment ook het verschil niet meer tussen demonstranten en iemand met een klein cameraatje zoals ik.”

Parijs
Ondanks dat het werk in Parijs goed bevalt, besluiten Van Gennip en zijn vrouw na een jaar de Franse hoofdstad te verruilen voor Amsterdam. Door de strenge coronamaatregelen was het in Frankrijk praktisch onleefbaar geworden: “Vooral voor mijn vrouw was Parijs best wel onleefbaar geworden. Ik had een perskaart, en kon naar buiten, maar mijn vrouw niet. Die zat de hele dag tussen vier muren. In Nederland is het echt onvoorstelbaar veel beter. Je mocht op een gegeven moment nog maar een uur per dag naar buiten, op straffe van een boete van 500 euro, bij een tweede overtreding 1200 euro, en bij derde zelfs celstraf, d’r liepen gewapende militairen rond. Ik voelde me ook wel schuldig, ik kon prachtige wandelingen maken door een verlaten Parijs, iets wat je waarschijnlijk nooit meer meemaakt, terwijl mijn vrouw binnen moest zitten.”

Meer werk dan ooit
Inmiddels terug in Nederland gaat het goed met Van Gennip. Hij woont en werkt voornamelijk in Amsterdam. “Ik heb meer werk dan ooit. Er is hier ook genoeg te doen in Amsterdam. De avondklokrellen, coronademonstraties, de drukte in het Vondelpark nu. Maar zodra het kan , wil ik wel toch weer een reisje maken. India bijvoorbeeld, of naar Turkije, mijn schoonfamilie bezoeken.”

Het werk van Joris van Gennep is te zien op zijn website.Lees verder op:
https://www.1limburg.nl/joris-van-gennep-geen-militair-maar-succesvol-fotograaf

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen