Interview Amitabh Bachchan – 25 september 2004


De legendarische acteur Amitabh Bachchan was in het kader van ‘Cinema India: Amitabh Bachchan’ uitgenodigd door het toonaangevende Tropentheater in Amsterdam. Op zaterdagavond 25 september is de ster geinterviewd door Prem Radhakishun.

De avond begon met enkele bekende fragmenten van clips uit films van de acteur zoals ‘Mere angene mein’ ‘Say shava shava’ en ‘Kabhi Kabhi mere dil mein’. Het publiek kwam hierdoor nog meer in stemming en raakte nog enthousiaster door het horen van de welbekende nummers. Hierna kwamen Prem Radhakishun en de Big B op het podium.

In de dialoog tussen de beide heren werd voornamelijk de filmcarrière van The Big B en de Indiase filmindustrie besproken. Volgens Amitabh Bachchan kunnen veel mensen zich identificeren met de personages uit de Indiase film. Statistisch gezien is één op de zes van de mensen inwoner uit India. Hindi films zijn erg populair onder hen en hebben derhalve een groot bereik. India kent verder verschillende culturen, gewoontes, dialecten. Dit maakt het lastig om een Indiase film (in vergelijking tot een Amerikaanse film) te maken waarin iedereen zich kan identificeren. De films worden niet alleen bekeken in India, ook buiten India is er markt voor de Indiase films.Het taalgebruik van The Big B in de films werd ook ter sprake gebracht door Prem. In sommige films praat Amitabh Bachchan niet het gangbare “prestigieuze.” Hindi, maar Bhojpuri, een variant van Hindi dat voornamelijk gesproken wordt in Uttar Pradesh. Amitabh Bachchan vertelt dat dat niet komt omdat hij uit Uttar Pradesh afkomstig is, maar door de rol die hij moet neerzetten. Daarom is vanzelfsprekend dat het taalgebruik wordt aangepast aan de rol. De rollen uit de midden jaren 70 en begin jaren 80 waren rollen van ‘the angry young man’, rollen waarin hij als arbeider vocht tegen corruptie en criminelen.

Amitabh Bachchan vindt dat het beeld van ‘the angry young man’ die men heeft van hem uit die tijd, is gecreëerd door de media. De media zetten een beeld neer van een ster. Zo kunnen de media volgens hem met muziek, extra belichtingen van bepaalde stukken een ander beeld neerzetten van iemand. Hij heeft nooit de intentie gehad dat beeld te plaatsen. Hij acteert, creëert slechts een personage in het kader van zijn professie.

Prem vertelde de megaster dat hij onder de indruk is van zijn danskwaliteiten, denk aan ‘Say shava shava’. Volgens Prem danst hij nu beter dan in zijn oude films. Prem vroeg hem hoe dat komt. Mr. Bachchan vertelde dat het veel energie kost. Op instructies van de choreograaf voert hij de pasjes uit. Het is iedere keer weer vechten om het voor elkaar te krijgen en voor de camera te laten zien wat je kunt.

Abhishek kwam ook ter sprake. De ster vertelde dat hij net als ieder ouder het beste voor heeft met zijn kinderen. Abhishek moet op zijn eigen benen staan en daarom heeft Amitabh Bachchan hem geà¯ntroduceerd in de Indiase filmindustrie. Na vijf jaar in de filmwereld heeft Abhishek een succesvolle film: ‘Dhoom’. Hij heeft het succes in ‘Dhoom’ helemaal aan zich zelf te danken.

Na het gesprek tussen de Prem Radhakishun en Amitabh Bachchan werd het publiek de mogelijkheid geboden vragen te stellen. Slechts enkelen mochten zich tot de gelukkigen rekenen. Dit gedeelte verliep een beetje chaotisch. Mensen liepen naar voren. De stellers begonnen allemaal namelijk met een lange introductie van de vraag, wat naar mijn mening onnodig was. Na de publieksvragen kregen enkelen de kans om een hand te schudden en/of een handtekening te bemachtigen.

Prem Radhakishun heeft de avond goed geleid. Hij begon een tikkeltje nerveus en was zelfs een enkele keer sprakeloos van de antwoorden van Amitabh Bachchan. The Big B was daarentegen volkomen ontspannen. Hij heeft gevoel voor humor, hij is een stijlvolle heer en charmant. Hij gebruikt zijn charisma om het publiek te vermaken. Hij is niet voor niets als populairste entertainer van de eeuw volgens een wereldwijd gehouden verkiezing van de BBC. Zonder twijfel: hij is nog steeds de ‘king of the Indian Cinema’ !!!!!

Sarina

Mi Amor

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen