Ik ben moe


Steeds vaker zeg je de afspraken af, omdat je gewoon te moe bent. Je hebt geen zin meer in vrienden en feesten. Zelfs shoppen, wat je vroeger zo leuk vond, lijkt niet meer zo leuk te zijn. Je begint steeds meer te slapen, maar het kan ook voorkomen dat je dagenlang helemaal geen oog dicht doet. Het lijkt net of je een gevangene bent van je eigen gevoelens en stemmingen. Dit zijn enkele symptomen van depressie…

Depressie?
Depressies zijn van alle tijden, ze komen overal en bij alle culturen in de wereld voor. Ruim 700 duizend mensen tussen de 18 en 65 jaar zijn minstens twee weken lang depressief. Dat betekent dat één op de vijf vrouwen en één op de tien mannen in haar of zijn leven met een depressie te maken krijgt. Van de WAO.´ers is 10% afgekeurd wegens depressie; depressie is namelijk een ziekte. Wereldgezondheidsorganisatie ‘WHO’ voorspelt dat depressie over twintig jaar volksziekte nummer 2 zal zijn, na hart- en vaatziekten.

Bij een depressie wordt meestal gedacht aan gevoelens van neerslachtigheid, verdriet en ongelukkig zijn. Soms zijn die gevoelens zo sterk dat ze een normaal leven onmogelijk maken. Om van een depressie te kunnen spreken dienen meerdere klachten of symptomen, gedurende langere tijd aanwezig te zijn. Deze klachten of symptomen zijn:

 1. gevoel van waardeloosheid of schuldgevoelens;
 2. slaapstoornissen;
 3. verminderde of grotere eetlust, of duidelijke gewichtsverandering;
 4. vermoeidheid of weinig energie;
 5. concentratieproblemen of besluiteloosheid;
 6. traagheid of juist aanhoudende lichamelijke onrust;
 7. terugkerende gedachten over de dood of zelfdoding.

Als je (behalve één van de twee belangrijkste kenmerken) meerdere van deze symptomen bij jezelf of een ander herkent, kan het zijn dat er sprake is van een depressie. Het is in zo een geval aan te raden naar de huisarts te gaan. Zonder behandeling kan een depressie maanden, of zelfs jaren duren. Maar probeer ook met familie en vrienden over de situatie te praten. Vaak heb je het gevoel dat je mensen lastig valt met je problemen, omdat je jezelf een last vindt voor anderen. Iemand kijkt als het ware met een zwarte bril naar de wereld en naar zichzelf. Maar juist doordat je jezelf zo opstelt hebben de mensen om je heen vaak een machteloos gevoel, omdat ze je niet kunnen helpen.

Oorzaken
Voor een depressie is niet één bepaalde oorzaak aan te wijzen. In alle gevallen gaat het om een combinatie van een aantal ziekmakende factoren. Sommige mensen hebben op grond van erfelijke aanleg een grotere kans om depressief te worden dan anderen. We leven in een wereld waar alles tijdgebonden is. Dat veroorzaakt vaak stress. Verder maakt de ene persoon in zijn leven meer nare dingen mee dan de ander. Een optimistische persoon zal ook anders met de problemen omgaan dan iemand die alles somber inziet.

De lichamelijke gezondheid is eveneens van belang. Een depressie kan namelijk ook ontstaan vanwege:

 • ziekte (onjuiste werking) van de schildklier
 • suikerziekte (ook diabetes genoemd)
 • ziekte van Pfeiffer
 • gebrek of tekort aan vitamine B12 en B6
 • gebrek of tekort aan vitamine C
 • gebrek of tekort aan ijzer en zink
 • ziekte van Parkison
 • kanker (in het bijzonder alvleesklierkanker)

Het is dus belangrijk dat lichaam en geest in balans blijven. Depressie is iets wat iedereen kan overkomen.

Behandeling
Er zijn verschillende manieren om een depressie te behandelen. Praten met een hulpverlener kan helpen bij het oplossen van problemen. De nieuwste techniek is de ‘RET’ (Rationeel Emotieve Therapie). Hierbij leer je om gebeurtenissen anders te benaderen en te zien.

Als praten niet helpt, kan je ook medicijnen gebruiken. Antidepressiva zijn medicijnen die bij de behandeling van depressie meestal worden voorgeschreven. Er zijn veel soorten, die onderling vooral verschillen in mogelijke bijwerkingen. Bij winterdepressies (komt vaak in het najaar voor) kan lichttherapie een oplossing zijn. Het belangrijkste bij depressieve mensen is dat er voorkomen moet worden dat ze totaal geà¯soleerd raken. Het is bovendien belangrijk dat je elke dag 10 minuten buiten gaat wandelen.

Elk jaar doen 35 tot 40 duizend mensen een poging tot zelfdoding. Daarvan maken 15 duizend mensen daadwerkelijk een eind aan hun leven. Een groot gedeelte van deze mensen is depressief. Ze hebben vaak het gevoel dat er geen uitweg meer is. Als je iemand in je omgeving kent waarvan je weet dat hij of zij depressief is, probeer deze persoon dan te helpen door hulp te zoeken. Zodoende kan erger worden voorkomen!

Nieuwsgierig geworden? Ga naar www.depressiezelftest.nl voor meer informatie, of om te weten of je te maken hebt met een dipje of een depressie.

Bron: Een depressie heb je niet alleen (folder)

Radhika Marapin

Reacties
 1. Reply
  HATTIEJustice
  februari 5, 2011 om 12:37 am

  Specialists claim that loan aid a lot of people to live their own way, just because they are able to feel free to buy necessary things. Moreover, some banks give short term loan for young and old people.

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen