IJmonders willen onafhankelijk onderzoek naar schadelijke gezondheidseffecten van Tata Steel


Tijd voor actie

Daarnaast stipt de toxicoloog aan hoe groot het probleem is dat zich rondom de staalfabriek afspeelt: “Lood is extreem slecht voor de cognitieve ontwikkeling, en zeker voor die van kinderen. Ooit hadden we lood in onze benzine. Toen dat eruit werd gehaald werd Nederland ook in de nasleep daarop weer een paar IQ-punten slimmer.” Lood is een van de schadelijke stoffen die Tata Steel uitstoot tijdens hun productie. Tata Steel mag van de overheid 28.000 kg lood per jaar uitstoten, tot grote irritatie van De Boer: “Wat is dat voor overheid die dat toestaat? Dat is idioot veel, en zo schadelijk. Maar ja: Tata Steel overtreedt de wet niet.”

Het is tijd voor actie, vinden Valent en De Boer. Met het onafhankelijke onderzoek willen zij onder andere onderzoeken wat het verband is tussen leukemie, dat ook meer voorkomt in de omgeving van de staalfabriek, en pak’s. De Boer: “Maar niet weer afwachten, dus niet meten en over een jaar nog weer eens kijken. Want, we weten eigenlijk wel behoorlijk genoeg om echt wat te doen nu.”

Oplossingen voor op de korte en lange termijn

Er liggen inmiddels twee scenario’s op tafel om Tata Steel te verduurzamen. Het ene scenario is het opvangen van CO2 en opslaan onder de grond. Ondertussen zal de fabriek dan overschakelen op groen staal. Het andere scenario houdt in dat de productie over zal schakelen op waterstof. Volgens De Boer is vooral het tweede scenario de meest duurzame, maar Tata Steel zal dit plan alleen doorvoeren als ze er overheidssubsidie voor krijgen: “Met de winsten van Tata Steel moeten zij dit zelf ook makkelijk kunnen, alleen heeft India hier geen interesse in,” aldus de hoogleraar. Bovendien is dit een oplossing voor de langere termijn, en De Boer benadrukt dat ook aan de korte termijn moet worden gedacht.

Valent ziet deze scenario’s ook niet zo zitten, maar de fabriek sluiten is ook zeker geen optie. Volgens haar zijn er binnen Tata Steel genoeg techneuten aanwezig die kunnen zorgen voor verduurzaming van de fabriek. “Doe een onderzoek en reken alle scenario’s door, ook het sluiten van Kooks2″, zegt Valent. Kooks2 wordt gezien als het meest vervuilende deel van Tata Steel in Wijk aan Zee. “De overheid moet met de plannen komen, dit kun je niet overlaten aan Tata Steel zelf.”Lees verder op:
https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/470317d9-3ebb-46ed-91e0-7c1f23d31da7/ijmonders-willen-onafhankelijk-onderzoek-naar-schadelijke-gezondheidseffecten-van-tata-steel

Reacties

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled