Hooikoorts


HealthTegenwoordig komt dit vaker voor dan we denken. De zomer nadert: Lekker weertje, leuke sfeer, maar toch is er een obstakel “hooikoorts!”

Je hoort velen er over praten, maar wat het nou echt is, tja zou je niet meteen kunnen uitleggen. Je kan er wel een beeld van hebben. Wat is hooikoorts nou precies?

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op pollen (stuifmeel) van sommige grassen, planten en bomen. De overgevoeligheid voor stuifmeel ontstaat doordat het afweermechanisme van het lichaam in de war is. Bij mensen met hooikoorts valt het afweermechanisme niet alleen schadelijke indringers aan, maar ook stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn, zoals pollen van sommige bomen, grassen en planten. 

Door de allergische reactie komt er een stof vrij, histamine genaamd. Door deze stof treden de hooikoortsklachten op. Klachten die er bijkomen kijken bij hooikoorts zijn neus en oogklachten. 
Neusklachten lijkt in het begin op een neusverkoudheid die steeds erger wordt. Er ontstaat een branderig of jeukend gevoel, in veel gevallen in combinatie met niesbuien. Daarnaast is vaak sprake van een loopneus die later overgaat in een verstopte neus. 
Bij oogklachten jeuken de ogen, voelen branderig aan en tranen voortdurend. Ook gezwollen en rode ogen zijn typische hooikoortsklachten.
De hooikoorts aanvallen komen vaak voor gedurende de bloeiperiode, voornamelijk rond mei en juni. Bovendien speelt het weer enige rol, namelijk als het heel warm en broeierig, winderig is zal je er veel meer last van hebben dan als het koel en minder winderig is.

Jammer genoeg kan men hooikoorts nog niet genezen. Dus er helemaal van afkomen zal ook niet lukken. Wat je wel zou kunnen doen is gedurende de maanden mei, juni voorzichtig zijn en vooral grassen en pollen vermijden. Dit zou mogelijk een handje kunnen helpen. Daarnaast kun je op aanraden van je huisarts de nodige medicamenten krijgen tegen hooikoorts.

Reacties
 1. Reply
  Gast
  mei 10, 2006 om 5:25 pm
  Hooikoorts

  het wordt tijd dat ze iets uitvinden dat je er vanaf kan komen want het is bij mij zo erg dat ik soms gewoon niks kan doen omdat me ogen zo jeuken en me neus dicht zit.

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen