Hoe staat het met de (levering van) vaccins in andere landen?


Vanaf deze zaterdag kon de laatste lichting Nederlandse volwassen een afspraak maken voor een inenting. Hoe verloopt de vaccinatie in andere landen? Een greep uit de berichtgeving over vaccinatieprogramma’s in het buitenland:

 • Door een vertraging in de levering van vaccins is in gezondheidscentra in Malawi een tekort ontstaan van doses. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid van dat Zuid-Afrikaanse land zaterdag bekend. Malawi ontving tot nu toe 300.000 doses van het AstraZeneca-vaccin via de Verenigde Naties, 102.000 van de Afrikaanse Unie en 50.000 als donatie van India. Maar vanwege de groeiende uitbraak in dat land heeft de Indiase regering de export van AstraZeneca-voorraden tijdelijk stilgelegd. Malawi is juist op het punt gekomen dat de eerste burgers hun tweede prik kunnen ontvangen, aldus persbureau AFP. Het ministerie verwacht dat in juli of augustus weer voorraden aankomen.
 • In totaal gaat Taiwan 2,5 miljoen doses van het Moderna-vaccin ontvangen, dankzij de Verenigde Staten. Dat heeft het Amerikaans Instituut in Taiwan (AIT), de de facto ambassade van de VS, laten weten. De instantie meldde zaterdag dat er 1,75 miljoen doses worden toegevoegd aan de 750.000 die in begin juni waren beloofd door drie Amerikaanse senatoren die op bezoek waren in de eilandstaat die door China wordt gezien als afvallige provincie. Taiwan is zwaar getroffen door de pandemie en het vaccinatieprogramma op het eiland stond door een aanzienlijk tekort onder druk. Chinese autoriteiten hadden eerder Taiwanezen al opgeroepen naar het vasteland te komen om hun inenting te halen, en aangeboden vaccinaties te sturen, maar dat aanbod werd door Taiwan met argwaan ontvangen. Eerder zou een deal ophanden zijn tussen BioNTech/Pfizer en Taiwan, maar een echte afspraak werd niet gesloten, volgens de autoriteiten door een interventie van China. De eerste Amerikaanse donaties van het Moderna-middel zijn al onderweg vanaf een luchthaven in Tennessee. AIT noemt de Amerikaanse bijdrage een teken van „onze betrokkenheid bij Taiwan als een vertrouwde vriend, en als een lid van de internationale familie van democratieën”.
 • Naar het stadion komen voor je inenting: in Londen kon het vandaag. In de hele stad waren zaterdag ‘pop-up vaccinatielocaties’ ingericht bij enkele grote voetbalclubs en andere sport- en evenementencentra. Doel van de actie was om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk achttienplussers in de Britse hoofdstad gevaccineerd worden. In het Verenigd Koninkrijk, waar de beperkende maatregelen juist ver waren versoepeld, loopt het aantal besmettingen weer rap op. Inwoners van Londen konden zaterdag onder meer terecht in de voetbaltempels Stamford Bridge (van Chelsea), Tottenham Hotspur Stadium, The Valley (Charlton Athletic FC), Selhurst Park (Crystal Palace FC). Bij Chelsea FC lagen zesduizend doses van het Pfizer-vaccin, bedoeld voor volwassenen die hun eerste prik kwamen halen, of al in aanmerking kwamen voor de tweede. Ook het Olympisch stadion was geopend voor de vaccinaties.Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Londenaren konden een vaccin halen in het voetbalstadionLees verder op:
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/19/buitenlands-nieuws-hoe-staat-het-met-de-levering-van-vaccins-in-andere-landen-a4048019

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen