Giro555 geopend voor coronasteun aan kwetsbare landen


De actie is gestart met de schrijnende situatie in India in gedachten. De elf hulporganisaties achter Giro555 maken zich zorgen dat andere kwetsbare landen een soortgelijk scenario wacht.

Vaccineren

“Alle ogen zijn nu gericht op India, maar we houden onze adem in over wat er de komende weken en maanden in andere landen kan gebeuren”, zegt Suzanne Laszlo, actievoorzitter van Giro555. De nadruk ligt volgens haar op vaccineren. “Of je nou in Afrika, Europa of Azië woont, het is pas veilig wanneer iedereen gevaccineerd is.”

Waar het geld concreet voor is bedoeld? “Wij willen de zorg in deze landen ondersteunen, door het bieden van medische noodhulp”, zegt Laszlo, “maar ook door te zorgen voor beschermende kleding, gekoelde distributie en voorlichting over het belang van vaccineren.”

Covax

Van de hulporganisaties achter Giro555 werken enkele er al samen met Covax, het programma van de Verenigde Naties dat erop moet toezien dat alle landen ter wereld coronavaccins krijgen. Via het platform worden de vaccins ook over kwetsbare landen verspreid. Waarom de actie vanuit Nederland dan alsnog nodig is? “Het is eerst zaak om het vaccineren te faciliteren”, zegt Annemieke Ruggenberg, woordvoerder van Giro555. “Daar gaat het geld naartoe.”

Volgens Rene Bekkers, hoogleraar filantropie aan de VU, is juist Covax de manier om de kwetsbare landen te helpen bij het vaccineren. “Het moet globaal geregeld worden”, zegt hij. “De actie vanuit Nederland moet je niet zien als een wereldwijde oplossing voor het indammen van het virus.” 

Gloeiende plaat

Toch kunnen kleine beetjes helpen, zegt Bekkers. “Je kunt het zien als een druppel op een gloeiende plaat, maar iemand moet die plaat afkoelen.”

De aftrap van de inzamelingsactie vindt vanochtend plaats bij de Jaarbeurs in Utrecht. Onder meer viroloog Marion Koopmans, GGD-voorzitter André Rouvoet en enkele BN’ers zullen bij het moment aanwezig zijn. Vanaf Utrecht zal een rijdende collectebus verschillende plekken in het land aandoen.  Lees verder op:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5230546/giro555-inzamelingsactie-coronavirus-kwetsbare-landen-india

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen