Gesubsidieerd Helpen In Suriname


Paramaribo – Sociaal werk, waarover in Nederland de laatste tijd vanuit het politieke middenveld nogal luid wordt geroepen, is inmiddels ook door de Surinaamse atmosfeer gewaaid. Directeur Carla van de Wiel van het goudse Groene Hart Ziekenhuis gaat binnenkort voor twee weken naar Suriname om zich in te zetten voor de Medische Zending, een lokale partnerorganisatie die door Cordaid Memisa wordt ondersteund. Daar krijgt ze 56 gezondheidsposten in de binnenlanden van Suriname onder haar hoede. Van de Wiel zal er enkele bezoeken afleggen.

‘De tocht gaat er beslist niet over vierbaans snelwegen maar via een kanotocht , een wandeltocht door het oerwoud etc. Van de Wiel hoopt in het Zuid-Amerikaanse land een bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van de medische dienstverlening en bij het opstellen van een organisatiemodel en een polihandboek. In dit handboek zullen alle procedures zijn opgenomen die door patiënten, die bij een poli aankloppen, worden gevolgd .’Ik weet nog niet wat me precies te wachten staat’, zegt zij. ‘Ik wil de situatie eerst in kaart brengen. De periode dat ik in Suriname ben, ga ik vooral luisteren en kijken hoe de collega’s het daar hebben geregeld. .

De kans zit er dik in dat in een land als Suriname alwaar papier dezelfde associatie oproept als een strafkamp, het beoogde handboek wegblijft en alles wordt geà¯nstrueerd middels mimiek, handgebaren etc. De top vijf van spoedeisende hulp in Suriname ziet er ongetwijfeld anders uit dan hier, verwacht Van de Wiel, omdat zij eerder patiënten verwacht met insectenbeten dan met verkeersongelukken terwijl deze laatste langzaamaan de overhand begint te krijgen. Doordat Suriname aanzienlijk groter is dan Nederland, zal structurele medische hulp niet zo vanzelfsprekend zijn als in Nederland.’ .

Aanleiding voor haar trip naar Suriname is een advertentie in het blad Intermediair dat samen met hulporganisatie Cordaid Memisa een drietal vrijwilligersprojecten organiseert om lezers van Intermediair de kans te geven te ervaren wat ontwikkelingswerk precies inhoudt. ‘Ik ga er zonder vooroordelen naar toe’, stelt zij. ‘Van de Wiel is zich bewust van culturele verschillen maar voegt er eveneens aan toe er niet op uit te zijn als westerling te vertellen hoe het allemaal moet en/of beter kan, hoewel de vraag rijst hoe zij met deze bescheidenheid denkt haar werk naar behoren te kunnen uitvoeren. Voor is Suriname een nieuwe wereld en zij hoopt er zelf ook veel van te leren.’ Waarom neemt iemand twee weken vakantie op om in een ver en warm land te gaan helpen? ‘Nou, helpen?. Dat klinkt zo missionarisachtig. .

Van de Wiel eerst op onderzoek gaan wil vervolgens met een advies komen. Zij wil een maatschappelijke bijdrage leveren, wellicht meer vanuit haar isolement in haar loopbaan waarin zij niets wezenlijks kon ondernemen. reizen doet Van de Wiel erg graag, het is een hobby zelfs. En die hobby kwam goed van pas tijdens het selectiegesprek met Intermediair en Cordaid Memisa over het project. Behalve haar kennis van de gezondheidszorg en haar achtergrond als verpleegkundige, manager van een ambulancedienst en als consultant bij adviesbureau PricewaterhouseCoopers, moest de Suriname ganger wel enige affiniteit met het reizen hebben natuurlijk.

Reacties

      Schrijf een reactie


      Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

      Register New Account
      Wachtwoord opnieuw instellen