Fingers crossed


Dat de voorkeur van het geslacht van Indiase kinderen vaak niet bij de vrouw ligt, maar eerder bij haar man en (schoon)familie is afgelopen week maar weer gebleken. Het Nederlandse nieuws meldde dat in de westelijke deelstaat van India, Gujurat een man is gearresteerd die zijn zes dagen oude tweelingsdochtertjes levend had begraven. Meneer wenste liever een zoon. Dit alles gebeurde terwijl vrouwlief lag te slapen. De reacties die bij het artikel op www.nu.nl zijn geplaatst zijn terecht verontwaardigd. Voor ons des te meer redenen en bevestiging om actie te ondernemen!

In de documentaire die wij maken staat de Indiase vrouw centraal. Zij is immers de persoon die de baby draagt en over wiens lichaam en geest een beslissing (vaak niet eens door haarzelf) gemaakt wordt. Wij kunnen ons niet voorstellen dat een Indiase vrouw minder van haar kind houdt dan een moeder ergens anders op de wereld. Moedergevoelens zijn sterk en ondoorgrondbaar. De geboorte van een kind blijft een wonder waar elke dag miljoenen mensen getuige van zijn. Een kind dat zal groeien, opgroeien en volwassen wordt. Persoonlijkheden zullen groeien en een leven wordt opgebouwd. Talenten worden ontdekt, net als het leven en de liefde, totdat dit zal leiden tot een nieuw wonder.

We zijn nu onze researchreis aan het voorbereiden en plannen. Deze reis zal in het teken staan van kennismaking met het land, ontmoetingen met mensen die we nu alleen via het internet kennen en het zoeken van geschikte vrouwen die hun verhaal met ons willen delen. In het grote land van contrasten waar het kastensysteem nog steeds in tact is, gaan we op zoek naar vrouwen van verschillende sociale klassen en met verschillende gezinssituaties. Waar is de ongewenstheid het grootst? Zijn dat de armere of de rijkere gezinnen? In India is namelijk niks zoals je het verwacht. Ook gaan we met zoveel mogelijk gezinnen praten die wel dochters opvoeden. Brengt dit problemen met zich mee en hebben ze misschien getwijfeld of ze hun dochters wel op de wereld wilden zetten?

ImageVanuit Nederland hebben we al contact gelegd met een abortuskliniek in Chennai en een lerares op de nursing school. Deze zijn voor de infornatie toedracht, beeldvorming en geloofwaardigheid zeer waardevolle contacten. Dirk van de Wijngaard, is een Nederlandse man die zich bezighoudt met het bevrijden van Indiase meisjes uit de bordelen en het opvangen van hen om ze alsnog een goede toekomst te bieden. Met zijn organisatie, People’s trust heeft hij ook een opvanghuis in Bangalore opgezet. Met hem hebben we al uitvoerig gesproken over de Indiase meisjes en zijn ervaringen. Tijdens onze researchreis grijpen wij dan ook de kans om een paar dagen naar zijn opvanghuis in Bangalore te gaan. Dit lijkt ons een bijzondere ervaring en Dirk heeft ons gegarandereerd dat we bij vertrek geen 60 weesmeisjes gedag zeggen maar 60 zusjes. Dat willen we niet missen!

Productioneel gezien kijken we of we de documentaire kunnen laten filmen door studenten van de filmacademie in Chennai. India is immers ook het land met de grootste technologie ontwikkelingen, dus daar maken we graag gebruik van! Ook is het natuurlijk erg leuk om door leeftijdsgenoten rondgeleid te worden door de Indiase cultuur en daarbij is het hebben van een tolk ook noodzakelijk. Hiermee vangen we drie vliegen in 1 klap!

Komende week krijgen we uitsluitsel van een aangevraagd fonds. Zodra zij ons groen licht geven kunnen we eindelijk de reis gaan boeken en zitten we misschien wel over een paar weken aan de curry in India!! Fingers crossed!!

Madri & Vera

Wil je Madri en Vera steunen?
Dat kan! Stort je bijdrage op:
Bankrekening: 160930642
T.n.v.: Hogeschool INHOLLAND Haarlem
O.V.V. kostenplaats 1811 0607p21811w035 (India Documentaire)

Reacties
 1. Reply
  Gast
  mei 20, 2007 om 5:27 pm
  Marloes

  Ik zal voor jullie duimen meisjes!!

 2. Reply
  Gast
  mei 21, 2007 om 1:34 pm

  Wow Vera, wat een goed project zeg!!! Hopen dat je snel groen licht hebt, ben trots op je.
  Succes ermee, ik blijf het volgen.

  Liefs Anna

 3. Reply
  Gast
  mei 22, 2007 om 8:11 am
  Ezbat

  Ik hoop dat jullie goed nieuws krijgen, het is jullie gegund.

 4. Reply
  Gast
  mei 23, 2007 om 11:23 am

  Jullie gaan met deze documentaire verschil maken en mensen weer een stukje meer van de waarheid laten zien. Er zijn zoveel onderwerpen die vergeten zijn of zelfs niet aan het licht komen… Zet \’m op meiden en maak een bijzondere documentaire!!

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen