Een kust met tulpen


Premier Balkenende heeft zich geà¯nteresseerd getoond in nieuwe eilanden voor de Nederlandse westkust. Deze eilanden moeten zowel als kustbescherming fungeren als energie opwekken. Mogelijk krijgen ze de vorm van een tulp. Een opvolger van de Deltawerken dient zich mogelijk aan in de vorm van grootschalige landwinning in de Noordzee. Premier Balkenende wil nog in 2008 een uitwerking van voorlopige plannen voor eilanden voor de kust. Hij zei dat tijdens een conferentie van het Innovatieplatform over vernieuwingen in waterbeheer. Met de eilanden kan energie worden opgewekt door het zorgen voor verschillen in waterstand. Balkenende vindt dat Nederland toe is aan een nieuw megaproject. Wat de premier betreft komt het project er zo snel mogelijk.

Aantrekkelijker
Bij de plannen voor één of meerdere tulpeilanden speelt een rol dat het opspuiten van zand steeds goedkoper wordt, terwijl de grondprijzen op het vasteland fors zijn gestegen. Daarnaast zijn alternatieve energiebronnen zoals het gebruiken van waterkracht steeds aantrekkelijker vanwege de toenemende schaarste van aardolie.

Kustuitbreiding
Tijdens de conferentie kwam verder naar voren dat een uitbreiding met zand van de Zuid-Hollandse kust op korte termijn een haalbaar project is. Van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat mag daarvoor nog dit jaar een voorstel komen.

Gabor Mooij

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen