Donor of niet?


SpecialsEen enge kwestie, hè? Voor jongeren ligt de dood gelukkig nog heel ver weg. Als je jong bent hoor je zorgeloos te zijn en nog niet met zulke vervelende, gevoelige vragen geconfronteerd te worden.

Maar toch, stel je eens voor. Je zusje heeft een nieuw hart nodig, anders zal ze binnen enkele maanden sterven. Je moeder is nierpatiënte en gaat het leven door met pijn en vermoeidheid. Eén van je vrienden was slachtoffer tijdens de ramp van Volendam…

…Dan hoop je toch dat er iemand voor ze is die een deel van zichzelf aan hen wil afstaan, een donor. Als deze er echter niet is, kan de dood ook voor een jongere ineens heel dichtbij komen. Sinds 1998 is daarom het Donorregister in het leven geroepen. Sinds 1999 wordt jaarlijks aan alle jongeren die in het voorgaande jaar 18 zijn geworden door het Donorregister de keuze gesteld zich te laten registreren via een formulier. Ikzelf kreeg dus op mijn 19e dat formulier op mijn deurmat en ongetwijfeld de meeste van jullie ook. Nadat dat enge ding enige tijd besluiteloos in de woonkamer had gezworven, verdween het toch weer met de vuilnis. Zo’n stuk papier is trouwens toch veel te onpersoonlijk om je één van de persoonlijkste beslissingen te laten maken in je leven. Weg ermee. Weg moeilijke keuze. Zo gemakkelijk kwam ik er echter niet van af.

Enkele maanden geleden kwam ik terecht op het forum van IndianFeelings en net zoals zo velen had ik af en toe de neiging om flink van me te laten horen. De kwaliteit van de topics varieerde sterk, maar één stak er op een gegeven moment wel bovenuit: ‘Donor’. Een topic over donors op een forum voor vooral hindoestanen? Een jonge vrouw genaamd ‘Flower’ bleek de opener van de topic te zijn. De reacties vielen sterk uit één. Sommigen wilden absoluut niets uit hun lichaam laten verwijderen na hun dood en anderen vonden weer dat als je geen donor wilde zijn je ook geen recht had op andermans organen, mocht je ze ooit nodig hebben. Dat vond ik een beetje te cru. Ik zelf vind dat iedereen die keuze voor zich zelf moet maken. Niemand heeft wat te zeggen over je lichaam, het is puur en alleen van jou. Het behoort niemand anders toe. Daarom vond ik ook dat de mensen gerespecteerd moesten worden die geen donor wilden worden. Je moet mensen immers niet dwingen iets van hun lichaam af te staan als ze dat eigenlijk helemaal niet willen. Ik had echter ook respect voor de mensen die besloten wel donor te worden en mijn begrip voor de opener van de topic werd alleen maar groter toen ik haar persoonlijke motieven las. Ze stond zelf ooit op de lijst en als ze geen nieuw orgaan ontvangen had destijds, was ze er waarschijnlijk niet meer. Ik begreep duidelijk waarom zij besloten had donor te zijn. 

Iedereen heeft echter een andere mening en in het Donorregister hoeft dan ook niet persé te staan dat je wél donor wil worden. Het gaat vooral om helderheid. Wil jij zo’n moeilijke keuze overlaten aan je nabestaanden na je dood zonder dat zij echt weten wat jij zelf nou wilde? Het gaat ook om het voorkomen dat andere mensen onnodig hun leven verliezen. Veel mensen hebben er geen bezwaar tegen dat hun organen worden afgestaan na hun dood, maar als je dat nooit duidelijk hebt bevestigd in het Donorregister, kunnen je organen alsnog verloren gaan. Dit zijn de vier keuzes die je kunt maken in het registratieformulier:

Keuze 1: Ja, je besluit donor te worden en (één of meer) weefsels of organen af te staan. Je weefsels of organen gaan niet verloren.
Keuze 2: Nee, je besluit geen donor te worden. Als een arts ziet dat je met keuze 2 geregistreerd staat, hoeft hij/zij jouw nabestaanden niet onnodig te belasten met een moeilijke vraag op een moeilijk moment.
Keuze 3: Je laat de beslissing over aan je nabestaanden.
Keuze 4: Je laat de beslissing over aan een specifiek persoon die je met naam noemt. Deze persoon weet dan dat jij in principe niet negatief staat tegenover donatie en kan hierop zijn/haar keuze baseren.

Volgende week komen er enkele jongeren aan bod die je graag vertellen waarom zij wel of niet donor wilden worden. Het beste is natuurlijk om er niet alleen maar over te lezen. Praat er ook over met vrienden, kennissen of familie. Hebben zij er al ooit over gedacht en wat vinden zij ervan? Weet jij eigenlijk al wat je ervan vindt? Discussieer gerust mee over dit onderwerp op het IndianFeelings forum en je kunt al naar de reeds geopende topic ‘Orgaan donor’ gaan op de link: http://www.indianfeelings.nl/Forum/viewtopic.php?t=2015
Rajshri Ramnares

Reacties

      Schrijf een reactie


      Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

      Register New Account
      Wachtwoord opnieuw instellen