China: brokstukken raket zijn in Indische Oceaan terechtgekomen


De Chinezen stellen dat het meeste puin van de draagraket is verbrand bij terugkeer in de dampkring en dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat er enige schade is veroorzaakt. De raket van het type Lange Mars 5B bracht een deel van een Chinees ruimtestation in de ruimte.

Het was onduidelijk waar de brokstukken van de Chinese raket terecht zouden komen. De raket kon neervallen tussen 41 graden noorderbreedte en 41 graden zuiderbreedte. Dus zo noordelijk als bijvoorbeeld New York, Madrid of Peking. Of zo zuidelijk als Wellington in Nieuw-Zeeland.

Ruimte-experts hadden gewaarschuwd dat delen van de dertig meter grote raket die meer dan twintig ton woog mogelijk op bewoond gebied terecht hadden kunnen komen. Het Europees ruimtevaartagentschap ESA vreesde dat brokstukken van de ongecontroleerd terugvallende draagraket in Zuid-Europa zouden neerkomen. Washington had geklaagd dat volgens de internationale afspraken dergelijke raketten gecontroleerd moeten terugkeren in de oceaan, terwijl ze hun laatste brandstof opmaken.

‘Meer dan slordig’

Wetenschapsjournalist Adriaam ter Braack van Quest zei eerder deze week tegen RTL Nieuws dat het meer dan slordig is dat China de raket niet meer onder controle had. “Normaal is het de bedoeling dat je een beetje zorgdraagt voor wat je achterlaat in de ruimte. En dat je dus zorgt dat je zo’n constructie, die uiteindelijk ter aarde zal storten, gewoon netjes bijstuurt zodat het in de zee stort. En dat hebben zij gewoon niet gedaan.”

China is druk bezig met ruimtevaartprojecten en als er een Chinees ruimtestation functioneert, kan dat straks het enige zijn. Het internationale ruimtestation ISS is na meer dan twintig drukke jaren ‘uitgewoond’ en ziet de laatste jaren tegemoet.Lees verder op:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5229767/china-raket-ruimtevaart-indische-oceaan-zee-lange-mars-5b

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen