AEX blijft dicht bij huis


ABM FN-Dow Jones –
dinsdag, 12 mei 2020 17:45

De Amsterdamse beurs is dinsdag dicht bij huis gebleven. De AEX steeg uiteindelijk fractioneel tot 520,44 punten.

Beleggers wogen de risico’s af na nieuwe infecties in Zuid-Korea, Rusland en India, terwijl lockdown-maatregelen wereldwijd worden versoepeld. Hernieuwde zorgen dat een economisch herstel langer op zich laat wachten dan gevreesd, drukte eveneens op het sentiment, zo merkte CIO Steen Jakobsen van Saxo Bank op.

Ook ziet Jakobsen meer spanningen ontstaan tussen beleidsmakers binnen de Europese Unie en Duitsland. Duitsland leverde felle kritiek op het opkoopprogramma van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank. Brussel overweegt nu een zogenoemde inbreukprocedure tegen Duitsland.

“Daarbovenop zijn er zorgen dat de Federal Reserve negatieve rentes gaat hanteren en dat centrale banken wereldwijd gedurende een lange periode de markten en economieën moeten ondersteunen”, aldus Jakobsen. “Er is een verandering in het sentiment gaande in de afgelopen 24 a 48 uur, terwijl beleggers eerder nog bang waren om de boot te missen.”

Veel beleidsmakers en topbestuurders hoopten tot voor kort op een V-herstel van de economie. Nu sluiten zij een verdere daling niet uit, voordat er een langzaam herstel optreedt. Veel westerse economieën, waaronder de VS en Europa, zullen volgens verwachtingen van deskundigen pas tegen het einde van volgend jaar weer op de niveaus van 2019 zijn.

De laatste cijfers uit China suggereren eveneens dat een snel herstel er voorlopig niet inzit voor de op één na grootste economie ter wereld. De Chinese producentenprijzen daalden in april opnieuw in een hoger tempo, terwijl de consumentenprijzen in een lager tempo stegen, zo bleek vanochtend.  

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0869. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0805 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0806 op de borden.

Een vat WTI-olie noteerde dinsdag bijna 5 procent hoger.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aegon met een koerswinst van 2,6 procent. De verzekeraar rapporteerde over het eerste kwartaal van 2020 een onverwacht hoge winst, omdat de verplichtingen voor de levensverzekeringen in Nederland sterk daalden door hogere credit spreads. Analist Albert Ploegh van ING concludeerde dat zorgen over het dividend na de kwartaalupdate blijven, omdat de gevolgen van de coronacrisis voor de Amerikaanse tak van de verzekeraar nog niet zichtbaar zijn. KBC Securities besloot het koersdoel voor Aegon te verlagen van 4,00 naar 3,00 euro. ING steeg ook met 2,6 procent.

JPMorgan Cazenove is begonnen met het volgen van IMCD met een Neutraal advies en een koersdoel van 70,00 euro. De analisten voorzien in de komende twee tot drie kwartalen een aanzienlijke verslechtering van de winst vanwege de impact van het coronavirus. Het aandeel verloor 0,9 procent.

ArcelorMittal bleek opnieuw de gebeten hond met een verlies van 5,5 procent. Maandag ging er al ruim 16 procent van de aandelenkoers af. De staalreus haalt 2 miljard dollar op met de uitgifte van nieuwe aandelen en converteerbare obligaties. UBS zei verrast te zijn door de uitgifte, omdat de schuld van de staalreus op het laagste niveau ooit staat.

In de AMX ging Basic-Fit aan kop met een winst van 2,2 procent. PostNL sloot 1,2 procent hoger.

BAM daalde 7,8  procent, nadat ING het koersdoel verlaagde van 2,60 naar 1,50 euro, maar het advies handhaafde op Houden. Het vermogen om bij BAM vooruit te kijken blijft beperkt, zo benadrukte analist Tijs Hollestelle. Daarmee is het lastig een inschatting te maken van de onderliggende resultaatvorming.

TKH verloor 4,3 procent, terwijl Fugro 2,4 procent verloor.

Van de kleinere fondsen presteerde Alfen het sterkst. Het aandeel won 2,9 procent. TomTom bungelde met een verlies van 3,4 procent onderaan.

Ease2pay heeft in 2019 een groter verlies geboekt dan een jaar eerder, terwijl de omzet aantrok. Het aandeel daalde op de lokale markt 8,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de indexen op Wall Street overwegend licht hoger.Lees verder op:
https://www.deaandeelhouder.nl/nieuws/2020/05/12/aex-blijft-dicht-bij-huis-9/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen