12.000 infecties met ‘zwarte schimmel’ in India


Naast de coronavirus-epidemie kampt India nu met een tweede gevaarlijke uitbraak, die van ‘zwarte schimmel’ bij herstelde Covid-patiënten. Mucormycose, zoals de schimmelinfectie heet, kostte tot nu toe zo’n driehonderd patiënten in India het leven, melden internationale media waaronder France24.

Onbehandelde diabetes en het gebruik van de steroïde ontstekingsremmer dexamethason worden ervan verdacht bij te dragen aan de plotselinge uitbraak. „Schimmelsporen zijn overal, maar mensen zijn er behoorlijk goed in ze uit ons systeem te krijgen”, zegt Arturo Casadevall, een arts en moleculair microbioloog aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health tegen Scientific American. „Maar Covid-19 beschadigt de longen. Dus dan krijg je een dubbele klap: verminderd vermogen om de sporen op natuurlijke wijze te verwijderen en verminderde immuunrespons als gevolg van steroïden.”

De schimmelinfectie zelf is niet besmettelijk. Hoewel de schimmelsporen wit zijn, dankt de infectie zijn naam aan de donkere verkleuring die het veroorzaakt op de huid. Mucormycose kan onder andere de neus, ogen, longen en hersens aantasten en de dood tot gevolg hebben. De schimmels breken over het algemeen plantaardig materiaal af, zoals groenten en fruit. Het is te behandelen met antischimmelmedicatie, maar daar is nu een tekort aan in India.

Niet alleen in India komt de Covid-gerelateerde mucormycose voor. Ook Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben gevallen gerapporteerd. Medisch Contact meldde afgelopen week dat de infectie afgelopen jaar vier keer voor kwam bij Covid-patiënten in Nederland. Ook zonder Covid komt het in Nederland voor, vooral bij mensen wier immuunsysteem om wat voor reden dan ook niet goed werkt of met medicatie wordt onderdrukt.


Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Meer dan de helft volwassenen VS volledig gevaccineerdLees verder op:
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/30/12-000-infecties-met-zwarte-schimmel-in-india-a4045403

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen