10 regels tegen stress


Beauty&HealthIedereen – de een wat vaker dan de ander – voelt zich wel eens gestresst. Stress kan positief werken en leiden tot betere prestaties, maar pas op! Als stress te lang aanhoudt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je geestelijke en lichamelijke gesteldheid.

Veel genoemde klachten bij langdurige stress zijn: hoofdpijn, concentratieproblemen, langdurige vermoeidheid, slapeloosheid en vermindering van seksuele behoeften, maar ook uit uiterlijke problemen zoals eczeem en overgevoeligheid kunnen voorkomen.
Hoe kun je deze ‘schadelijke’ vorm van stress tegengaan?

 • Stop met het verzinnen van excuses en zie de realiteit onder ogen. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf en dat je niet vlucht in allerlei excuses wanneer het een keer tegenzit. Als stress bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door het feit dat je geen baan kunt vinden, bedenk dan wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn en verberg je niet achter allerlei excuses. Wees eerlijk tegen jezelf!
 • Als jouw baan de oorzaak is van stress, vraag je dan af of het werk dat je doet wel geschikt voor je is. Het kan zijn dat je werkzaamheden op een hoger niveau liggen dan je eigenlijk aankunt. Het is dan beter om een stapje terug te doen.
 • Je kunt stress verminderen door het jezelf af en toe gemakkelijker te maken. Trek niet al te veel werk naar je toe, maar geef ook eens iets uit handen.
 • Stress wordt vaak veroorzaakt door dingen of werkzaamheden die we onszelf opleggen, maar waar we eigenlijk helemaal geen zin in hebben. Leer eens een keer ‘nee’ te zeggen. Als je bang bent, dat je daar iemand mee kwetst, bedenk dan eens wat de consequenties zouden zijn als je een keer iets weigert (je zult zien dat die er niet zijn!).
 • Maak iedere dag wat tijd vrij om aan jezelf te besteden. Neem bijvoorbeeld eens een lekker ontspannen bad, ga naar de film of trek je terug met een spannend boek.
 • Bespreek je problemen met je ouders, familie of goede vriend(in). Het is goed om af en toe je hart te luchten en dikwijls helpt het je een andere kijk op het probleem te geven.
 • Probeer te vermijden dat vervelende klusjes uren of dagen op je blijven wachten. Knap deze klusjes direct op, zodat je daar niet meer over in hoeft te zitten. Bovendien geeft het een tevreden gevoel als je dat nare karwei achter de rug hebt.
 • Vermijd schuldgevoelens. Het is onmogelijk het iedereen in je omgeving naar de zin te maken, en je daarover schuldig voelen helpt niet, behalve dan dat ons stressniveau daardoor nog verder stijgt!
 • Ga na of de keuzes die je hebt gemaakt jouw keuzes zijn of dat ze eigenlijk door iemand anders zijn opgelegd. Alleen wanneer je je eigen beslissingen neemt, kun je een tevreden gevoel over jezelf hebben.
 • Leer positief te denken. Je zult ontdekken dat zelfs de meeste negatieve situaties kleine voordeeltjes hebben. Daarnaast moet je proberen niet altijd van het slechtste uit te gaan. Vaak komt dit scenario niet eens uit en de tijd die je kwijt bent met zorgen maken, is weggegooid.

Felisha Kariman

Reacties
 1. Reply
  Gast
  januari 12, 2007 om 6:22 am
  tip

  en doe eens in de week een dagje niks. Ik zelf heb zondag voor mijn dagje niks doen uitgekozen. wrom ? ik heb de hele week gewerkt. kom thuis om eten te maken voor mijn vriend. maak het het huis schoon , zaterdag ben ik vrij ,alle andere klusjes die ik niet doordeweek kan doen ,doe ik dan. En zondag is mijn huis schoon , kookt mijn vriend voor die dag , of eet ik buiten de deur. Lekker rust.
  Na mijn eigen instorting heb ik dit ingesteld , en het helpt echt

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen