Zusje


Perdiep schrijft in zijn column van vorige week, terecht, ‘Zusje hou je kleren aan’. Als aanvulling hierop benoem ik enkele redenen voor de kledingkeuze van deze zusjes. Het is niet zo dat ze op de vooravond van een dansgelegenheid voor de spiegel zitten te broeden op de meest vulgaire en ordinaire outfit.

Ten eerste wordt het ze voorgeschreven in de mode. Ik heb het dan uiteraard niet over de catwalk in Nederland, waar we gedoemd zijn tot vier weken zon in het jaar, maar over onze heldinnen van de Bollywood doeken. In de film “Mohabbatein” werd ik bijvoorbeeld geconfronteerd met schaars geklede modepoppen. Blote buiken, dijen, armen en ruggen, niets werd ons bespaard. Ook Kareena Kapoor laat ons tij en ontij (in de sneeuw) haar navel van alle kanten zien. Ze is succesvol en zeer toonaangevend voor haar vrouwelijke fans. Het schoonheidsideaal is maatje 36, en de zusjes die het belangrijk vinden, tonen maar wat graag dat ze aan dit ideaal voldoen. En dat kan natuurlijk niet met vier lagen polyester of katoen. 

De vrouw wordt in onze maatschappij getypeerd als het zwakkere geslacht, en we zouden niets anders willen dan een huisje, een boompje en kindjes. De behoefte aan deze drang is misschien zo groot dat onze zusjes tot het uiterste gaan voor de ideale vent. Misschien denken de zusjes van tegenwoordig dat ze nog alleen in staat zijn een goeie huwelijkspartner te vinden in schaarse kleding in plaats van een goed gevulde hersenspan. Broertjes daarentegen zijn misschien zodanig gefixeerd op die blote buik, van het zusje van een ander, dat een intelligent gesprek ze niet interesseert. Maar wordt wakker: je kan niet je hele leven opgewonden blijven staren naar die strakke buik want het effect van de zwaartekracht en ouderdom doen het op een dag verschrompelen! Het vooruitzicht voor deze zusjes is dan weer wat gunstiger: tegen de tijd dat de zwangerschapsstriemen zich beginnen te tonen, is de buit al binnen en heeft de trouwring zijn glans verloren. 

Ik heb nog andere tijden gekend. Voor mijn ouders was het nooit een dilemma of ik iets wel of niet aankon, omdat ik er zelf gewoon geen behoefte aan had iets van mijn lijf te tonen. Ik ging daarnaast ook bijna altijd uit op de fiets en dan is een fikse verkoudheid, longontsteking of blaasontsteking snel opgelopen. In mijn vriendenkring was dit ook totaal ‘not done’, en werd je gewoon uitgelachen als je er een beetje uitdagend bijliep. Ik heb ze dan ook regelmatig horen roepen ‘ kom je aandacht tekort ofzo’. 

Feit blijft dat het uiterlijk de eerste indruk bepaalt. Ook al stoelt die eerste indruk op vulgaire gedachten en de achterbank van de auto. Als de heren nou eens duidelijk maakten aan deze jonge, beà¯nvloedbare meisjes dat zulke schaarse kleding geen langdurige indruk maakt, dan zouden de meiden het misschien wel over een andere boeg gooien (lees MET kleren aan). En zich op andere, minder zichtbare fronten bloot geven. Je moet ook nog iets aan de verbeelding van de man overlaten in plaats van je lijf als een uithangbord te laten waaien.

Ik lees net alle reacties op de column van Perdiep en het begint al te lijken op een typische aflevering van Jerry Springer, met als topic, voor de verandering: ‘Little sister keep your clothes on, you look like a hooker’. 

Sushma

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen