Zes doden bij bomaanslagen in India


Terwijl de politie in de Noord-Italiaanse stad Brescia recentelijk twee Pakistanen heeft aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen van november 2008 in de Indiase stad Mumbai, zijn er onlangs bij twee bomaanslagen op een markt in het noordoosten van India minstens zes burgers om het leven gekomen. Nog minstens 54 andere mensen zijn gewond geraakt. De regering in New Delhi houdt het separatistische Verenigd Front voor de Bevrijding van Assam (ULFA) verantwoordelijk.

De Italiaanse politie heeft in het onderzoek naar de twee nauw samengewerkt met de Indiase autoriteiten en de FBI, de Amerikaanse federale recherche. De Pakistanen drijven een bureau in Brescia, vanwaaruit geld naar het buitenland kan worden overgemaakt. Zij zouden onder een valse naam in de dagen voor de aanslagen een telecommunicatiedienst via internet hebben onderhouden. Mensen die contacten met de plegers van de aanslagen hadden, zouden daarvan gebruik hebben gemaakt.

In het aan Bhutan, Bangladesh, Myanmar en China grenzende noordoosten van India zijn tientallen militante groepen actief. De ULFA behoort tot de grootsten van de regio en strijdt sinds 1979 voor de onafhankelijkheid van Assam van India. Officieus heeft die strijd al aan ongeveer 20.000 mensen het leven gekost.

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen