Zeep


Beauty&HealthEr wordt gezegd dat je je gezicht niet met zeep moet wassen. Maar de moderne zepen hebben eigenlijk nog weinig met ouderwetse zeep te maken. Het zijn milde reinigingstabletten, waaraan verzachtende stoffen zijn toegevoegd. Hier lees je meer over de feiten en fabels van zeep.

Droogt zeep de huid uit?
Nee, de moderne zepen bevatten nauwelijks of geen zeep meer, maar andere, milde reinigingsstoffen (o.a. Dove). Ze hebben een neutrale pH-waarde van 7 (op een schaal van 1 tot 14). De pH-waarde van de huid ligt rond de 5,8. De ouderwetse toiletzepen hebben een pH-waarde boven de 7 en heten daarom alkalisch. Ze tasten het natuurlijke beschermingslaagje van de huid aan, waardoor hij droog aanvoelt.

Hydrateert deze zeep de huid dan ook?
Nee, want hydrateren betekent het vochtgehalte van de huid herstellen. Een reinigingsproduct dat je er weer afspoelt, kan dat niet. Maar deze moderne zepen bevatten wel ingrediënten die het vochtgehalte in de huid stabiel houden en de huid verzachten (o.a. Biotherm, Shiseido).

Kun je er make-up mee verwijderen?
Nee, je moet je huid eerst schoonmaken met een reinigingsmelk en daarna wassen met de milde zeep. Een milk kan de kleurpigmenten in make-up veel beter oplossen dan zeep, maar weer niet zo grondig alle vet en vuil verwijderen. Dat doet zeep wel. Zo ben je ervan verzekerd dat je huid echt schoon is.

Zijn er zepen voor elk huidtype?
Ja, moderne zepen zijn verkrijgbaar voor een droge tot gevoelige huid en voor de normale tot gecombineerde huid (o.a. RoC, Vichy, Clinique, The Body Shop).

Kun je met deze zepen ook je huid scrubben?
Nee, tenzij er specifiek op staat dat het een scrubzeep is (o.a. The Body Shop). Ze bevatten kleine, oplosbare korreltjes waarin een vocht-bindend werkstofje (bijvoorbeeld hyaluronzuur) zit opgesloten dat door massage op de huid vrijkomt (o.a. Shiseido, Estée Lauder).

Reinigt een zeep die flink schuimt beter?
Nee, de hoeveelheid schuim zegt niets over de reinigende werking van de zeep. Alleen water is voldoende om de wasactieve stoffen in zeep te laten vrijkomen. Schuim wordt toegevoegd omdat wij dat zo’n lekker gevoel vinden tijdens het wassen. Veel schuim kan de huid juist uitdrogen!

Felisha Kariman

Reacties
 1. Reply
  Gast
  juli 28, 2006 om 1:14 am

  🙂

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen