Widebody’s Qatar te dicht bij elkaar boven India


Twee widebody’s van Qatar Airways zijn half februari boven India te dicht bij elkaar in de buurt gekomen. De toestellen vlogen in tegengestelde richting op dezelfde route, meldt Aviation Herald.

Het incident vond al op 17 februari plaats, maar werd donderdag naar buiten gebracht door de Indiase luchtvaartautoriteiten.

Een A330-200 van Qatar was onderweg van het Thaise Krabi naar Doha en vloog op FL380 ongeveer 75 mijl ten noordoosten van Chennai in India. Een Boeing 787-8 vloog van Doha naar Jakarta, op dezelfde airway. De Boeing vloog op FL370 en vloog vijf mijl westelijker dan de Airbus.

Klim
De vliegers in de Dreamliner vroegen op die hoogte toestemming om te klimmen naar FL390 en kregen die toestemmming ook van de luchtverkeersleiding.

TCAS
Na de toestemming kregen beide vliegtuigen een TCAS-waarschuwing. De Boeing kreeg het advies om te dalen naar FL370, terwijl de piloten van de Airbus met hun toestel een klim inzetten.
Beide toestellen landden uiteindelijk veilig op hun eindbestemmingen.

Afstand
Volgens internationale veiligheidsregels moet er verticaal minimaal 1000ft tussen de toestellen zitten. Horizontaal gemeten mag er vijf mijl rond een toestel geen ander vliegtuig zitten.


Eerder incident

Het is niet de eerste keer dat toestellen boven India te dicht bij elkaar komen. In 2016 gebeurde dit ook al, toen met een toestel van IndiGo en KLM.


Bron:
https://www.upinthesky.nl/2018/03/09/widebodys-qatar-te-dicht-bij-elkaar-boven-india/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen