Wetenschappers tikken WHO op de vingers • Taj Mahal mag toch niet open


Honderden wetenschappers roepen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de adviezen tegen verspreiding van corona aan te passen. Ze zeggen over afdoende bewijs te beschikken dat het virus zich niet alleen via grote, maar ook via minuscuul kleine druppels door de lucht verspreidt, meldt The New York Times.

Volgens de WHO wordt het virus voornamelijk verspreid via druppels die vrijkomen wanneer een besmet persoon hoest of niest. In een open brief schrijven 239 onderzoekers uit 32 landen dat er bewijs is dat het virus in veel kleinere druppels, zogenoemde aerosolen, in de lucht kan blijven hangen en zo mensen op grotere afstand kan infecteren.

Als het waar is, zo schrijft de Amerikaanse krant, zouden mensen zelfs op 1,5 meter een mondkapje moeten dragen. Mensen die coronapatiënten verzorgen, zouden een masker moeten dragen dat de allerkleinste druppeltjes filtert.

Ook benadrukken de onderzoekers dat het installeren van goede filters in ventilatiesystemen op scholen, in verpleeghuizen en bij bedrijven de verspreiding kan voorkomen.

Aerosolen

Aerosolen bestaan volgens het RIVM uit een wolk grote en kleine druppels en uit druppelkernen. De dienst zegt, net als de WHO, dat het niet is bewezen dat de kleine vochtdruppels, die lang in de lucht blijven hangen, een rol spelen bij de verspreiding van corona. Bij hoesten en niezen komen grote druppels vrij die snel op de grond vallen, aldus het RIVM. Vandaar de anderhalvemeterregel die de kans op besmetting veel kleiner zou maken.

De 239 wetenschappers willen hun open brief publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift.Lees verder op:
https://nos.nl/l/2339592

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen