Wall Street veert op – Beurs.nl


Wall Street veert op

(ABM FN-Dow Jones) De beurzen op Wall Street zijn donderdag hoger gesloten nadat richting de slotbel sprake was van een opleving. De S&P 500 index steeg 0,5 procent bij een slot van 3.909,52 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent tot 32.619,48 punten en de Nasdaq eindigde 0,1 procent in de plus bij een slotstand van 12.977,68 punten.

Beleggers zijn evenwel voorzichtig, vanwege gemengde signalen over het economisch herstel. Het 1,9 biljoen dollar bedragende coronasteunpakket en de soepele vaccinatieuitrol in de VS zijn positief maar er zijn vraagtekens over het mondiale herstel nu er in andere delen van de wereld weer lockdownmaatregelen worden genomen omdat het virus daar oplaait.

Daarnaast zijn er zorgen over de distributie van vaccins en het tekort aan chips en vreest de markt een hogere inflatie als gevolg van het economisch herstel. Dit zorgt voor hogere rentes waardoor met name techaandelen worden geraakt.

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade ziet tekenen dat de obligatiemarkten stabiliseren, bijvoorbeeld door een probleemloos verlopen veiling van langer lopende Treasury-leningen. 

Vorige week steeg de tienjaarsrente in de VS nog tot het hoogste niveau in 14 maanden rond 1,74 procent, “wat grote chaos creëerde”, aldus Aslam. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag licht hoger op 1,62 procent.

Door de oplopende inflatie en obligatierentes, vrezen beleggers ook dat de Federal Reserve zijn accommoderende monetaire beleid eerder dan verwacht zal afbouwen.

In een interview met de Amerikaanse radiozender NPR benadrukte voorzitter Jerome Powell donderdag opnieuw dat de Fed zeer geleidelijk en met veel transparantie zijn accommoderende monetaire beleid terug zal draaien wanneer de economie vrijwel helemaal is hersteld.

Zijn collega Charles Evans van de Chicago Fed gaf donderdag zelfs aan dat hij een renteverhoging niet voor 2024 verwacht. Dat leek beleggers weer even gerust te stellen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week fors is gedaald. Het aantal nieuwe aanvragen daalde met 97.000 tot 684.000, terwijl de markt rekende op een totaal van 735.000 aanvragen.

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal met 4,3 procent gegroeid, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een groei van 4,1 procent. Belangrijk daarbij was de PCI inflatie index, die in het vierde kwartaal uitkwam op 1,5 procent. De kernprijsindex stond op 1,3 procent.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,1772. Olie werd ruim 4 procent goedkoper. Woensdag wist de olieprijs nog flink te stijgen vanwege een verstoring in de olietoevoer door een blokkade in het Suezkanaal. Dat gunstige effect was donderdag weer uitgewerkt, zagen marktkenners.

Zulke voorvallen “hebben geen blijvende impact op de olieprijzen”, aldus analist Bjornar Tonhaugen van Rystad Energy. Ze creëren alleen korte prijsstijgingen, volgens de marktkenner. 

Marktanalist Sophie Griffiths van Oanda wees er verder op dat terwijl Europa zijn lockdownmaatregelen weer verscherpt, het aantal besmettingen in opkomende economieën als India en Brazilië ook toeneemt.

“De olieconsumptie daar is ook een belangrijke factor in het ondersteunen van de prijzen”, aldus Griffiths. “In korte tijd is de outlook voor het mondiale herstel verslechterd en dit zet vraagtekens bij de toekomstige vraag naar olie.”

Bedrijfsnieuws

De CEO’s van Facebook, Twitter en Google-moeder Alphabet legden donderdag verantwoording af voor een panel van het Huis van Afgevaardigden over de rol van hun platforms bij de bestorming van het Capitool op 6 januari. Alphabet, Facebook en Twitter sloten tot 1,5 procent lager.

Disney+ verhoogt zijn maandprijs in de VS van 6,99 dollar naar 7,99 dollar per vrijdag 26 maart. Het jaarabonnement wordt met een tientje verhoogd naar 79,99 dollar. Het aandeel Disney steeg 1,1 procent.

De omzet en winst van Darden Restaurants stond ook het afgelopen kwartaal onder druk door de coronamaatregelen. Het aandeel won toch 8,1 procent.

Nadat Slack Technologies woensdag een nieuwe functie toevoegde aan zijn veelgebruikte samenwerkingsapp, waarbij een gebruiker anderen kan uitnodigen om deel te nemen aan een gesprek, kwam het bedrijf er uren later op terug vanwege zorgen dat het onbedoeld intimidatie in de hand zou kunnen werken. Het aandeel daalde 1,0 procent.

Het coronavaccin van AstraZeneca blijkt toch weer een fractie minder werkzaam dan de 79 procent die eerder deze week werd gemeld. Uit nieuwe en meer uitgebreide data blijkt nu een werkzaamheid van 76 procent. De onderzoeksresultaten worden gebruikt bij de goedkeuringsaanvraag in de VS. Het aandeel steeg 1,9 procent in New York.

Het beursdebuut van Vizio verloopt donderdag niet naar wens. Het aandeel van de maker van smarttelevisies sloot ruim 7 procent lager op 19,44 dollar, terwijl de uitgifteprijs op 21,00 dollar lag.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Lees verder op:
https://www.beurs.nl/nieuws/buitenland/661197/Wall-Street-veert-op/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen