Vriendjes en ouders


We leven in een ander land dan dat waarin onze ouders zijn opgevoed. Er heersen hier andere normen en waarden dan in het land waar de meeste ouders van ons zijn geboren, Suriname. De Hindoestaanse jeugd die geboren en getogen is in Nederland, heeft te maken met cultuurbotsingen. Over welke cultuurbotsing heb ik het dan?

Het gaat mij vooral om vriendjes. Nu nog hebben veel meiden te maken met problemen met hun ouders omtrent vriendjes. Je hoort regelmatig nog: “Jab hamaar bitija londa leike ghare aai, tab hum okar haat goor sab toerdebe”, voor hen die dit niet zo goed begrijpen: “Als mijn dochter met een jongen thuis komt, dan breek ik haar handen en voeten”. Ik zelf ben nu bijna 21 en mijn ouders maken er grapjes over, dat het tijd wordt om een vriendje te gaan zoeken en te trouwen. Gelukkig weet ik dat zij er een grapje over maken, want ik ben nog niet klaar om te gaan trouwen. Niet alleen mijn ouders vinden het leuk om er grapjes over te maken, zo zijn er nog een aantal kennisen die het leuk vinden mij daar mee te “plagen”. Laatst kreeg ik de kans om een van hun terug te plagen. Het ging om haar dochter, ze was niet te bereiken en toen ik zei dat ze misschien wel bij haar vriendje zat (die ze overigens niet heeft), flipte haar moeder helemaal. Je kreeg gelijk te horen: “Zolang ze onder mijn dak woont, heeft ze naar mij te luisteren en dus geen vriendje”.

Ouders zouden deze houding moeten veranderen. Dit om de simpele reden dat juist als ouders zulke uitspraken doen, de kans dat de dochter het stiekem gaat doen bijna 100% is. 
Mijn ouders zeggen juist altijd dat als ik een vriendje heb, dat ik dat gewoon moet zeggen. Dat zal ik ook zeker doen, maar ik heb hen ook gezegd dat ik dat niet zal doen op het moment dat ik een jongen leer kennen. Straks leer je een jongen kennen en blijkt het toch niet te klikken. Wel zal ik het ze eerlijk zeggen dat ik wel iemand leer kennen, zodat het niet ineens uit de lucht komt vallen voor hun. Zeg nu eerlijk, het is wel iets om aan te wennen voor ouders dat hun kleine meid groot is geworden. Als ouders rekening kunnen houden met jou, dan vind ik dat jij dat ook kunt doen met hun.

De houding die ouders vaak aannemen over vriendjes, is vaak een reactie om hun dochter te behoeden voor fouten. Waarschijnlijk denken ouders er niet eens echt over na. Het is een soort van een automatische reactie die ze geven als het gaat om de combinatie hun dochter en jongens. Praat er met je ouders over als ze je bang maken, waardoor je stiekem gaat doen. Als je stiekem doet is het nog moeilijker om het te vertellen, dus licht ze van tevoren in. Laat je ouders nadenken over dit onderwerp, maar zorg ervoor dat je rekening houdt met hun. Ga dus geen ruzie maken met je ouders. Ouders zijn geen beulen, het zijn mensen die veel van je houden en je willen behoeden voor fouten die zij hebben gemaakt. Ze zijn ooit ook jong geweest, ze begrijpen je heus wel.

Nog een ding, mocht je al eens de fout gemaakt hebben stiekem een vriendje te hebben gehad, pak het de volgende keer anders aan, begin er nu al met je ouders over te praten. Als een jongen geen goede bedoelingen heeft met je en hij weet dat je ouders van hem afweten, zal hij het minder snel in z’n hoofd halen je te gebruiken. Leer van je fouten.

Arti

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen