Verslag: Ontmoeting Hindoes en Katholieken


Maandag, 26 februari 2007 – WIJCHEN – Nonnen en hindoestaanse kinderen, jonge en oude mensen, in vale spijkerbroeken of in kleurrijke gewaden. Ze zitten allemaal bij elkaar en door elkaar heen in de Wijchense hindoetempel.

Ook de sprekers hebben een verschillende achtergrond. Allereerst is het woord aan de bisschop van Breda, Mgr. Muskens. Hij geeft de hindoestaanse gemeenschap symbolisch een kaars cadeau. “De kaars staat voor licht en warmte. Het geloof van hindoes en christenen wordt hiermee gesymboliseerd”, aldus Mgr. Muskens.

In de Wijchense hindoetempel Shree Raam Mandir was afgelopen zaterdag de eerste officiële ontmoeting tussen hindoestanen en katholieken in Nederland. Het samenzijn stond in het teken van ontmoeten en bezinnen. “We willen een brug slaan naar andere geloven”.

De brandende kaars met daarachter de beeltenis van de hindoestaanse heiligen is één van de vele contrasten van de ontmoeting. Een meisje met Indiaas uiterlijk, Madhu, zingt in een felroze jurk met een glasheldere engelenstem een lied over liefde en hoop. Daarmee creëert ze een hele betoverende sfeer, terwijl ondertussen de blauwgele treinen pal langs de tempel heen denderen. Ook het Wijchense Jongerenkoor “de hoeksteen.” zorgt voor muzikale afwisseling tussen de toespraken door.

Mgr. Muskens

Image

Pandit Lalbahadoersing, leraar van de Mandir Wijchen, houdt zijn speech in een lang, licht gewaad. Net als alle andere bezoekers van de tempel, op sokken. Hij benadrukt vooral het doel van de activiteiten van Shree Raam toen hij als mens op aarde was. “Onze activiteiten als Mandir zijn evenals die van Hem destijds, verbindend. We willen een brug slaan naar andere geloven. Anders leven we niet met elkaar, maar naast elkaar”.

Leo van den Broek, lid van de Contactraad voor Interreligieuze Dialoog, vergelijkt de gulden regels van verschillende geloven om overeenkomsten aan te tonen. “In het hindoeà¯sme is het belangrijk dat je anderen niet aandoet wat jezelf pijn zou doen. Binnen het christendom worden mensen geacht anderen te behandelen zoals ze zelf behandeld zouden willen worden. Eenheid en broederschap zijn ook belangrijk binnen beide geloven. Laten we proberen dat te realiseren”.

Na een aantal toespraken was het aan de bezoekers om tijdens de receptie écht de brug tussen de geloven te slaan. In de ontmoetingsruimte lijken de gesprekken tussen de hindoestanen en de katholieken in het begin wat onwennig. Maar al snel praat iedereen met iedereen. Meneer Van Staveren (69) uit Balgoij: “Ik wil graag weten hoe de gedachten van verschillende mensen bij elkaar komen. Daarom ben ik hier. Ik ben nu een paar keer geweest bij de activiteiten van de Mandir en ik kan heel goed met hindoes praten. Over van alles, niet alleen over geloof.”

Reacties
 1. Reply
  Gast
  maart 10, 2007 om 1:20 am

  Indian Feelings hapt gelijk een astmatisch visje in een acquarium naar nieuw schrijftalent. Echter: men krijgt verdord en dood materiaal in de bek.

 2. Reply
  Gast
  maart 14, 2007 om 8:47 pm
  het bezte..

  hopelijk wordt hiermee het demoniseren van andersgelovigen tegengegaan..

 3. Reply
  Gast
  maart 17, 2007 om 9:50 pm

  🙂

 4. Reply
  Amellies
  april 16, 2008 om 7:52 am

  😉 :-* Goed uitgelegd!! Ik snap he tnu hélemaal ;D

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen