Vaticaan waarschuwt voor sociale gevolgen coronapandemie


Het Vaticaan wil zijn strijd tegen de gevolgen van de coronapandemie versterken en rechtvaardige economische relaties bevorderen. De crisis is in elk opzicht alomvattend, maar biedt ook de mogelijkheid om nieuwe modellen van broederlijke relaties vorm te geven, zo werd zaterdag gezegd op de onlinepersconferentie naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de publicatie van de encycliek Laudato Si’. Er wordt aandacht gevraagd voor de spiraal van honger, conflict en armoede die het gevolg is van de pandemie. Zo zorgt alleen al de sluiting van de scholen ervoor dat naar schatting 370 miljoen kinderen hun enige maaltijd per dag in de schoolrefter dreigen mis te lopen. Door de handelsbeperkingen en het bemoeilijken van de markttoegang voor producenten dreigen ook ernstige voedseltekorten te ontstaan. De sociaaleconomische gevolgen van de pandemie dreigen catastrofaal te zijn.

Kort voor Pasen richtte paus Franciscus een speciale commissie op om de toekomst na de pandemie voor te bereiden. Op zijn aandringen werd ook een hulpfonds opgestart, in samenwerking met Caritas Internationalis. Dit hulpfonds heeft ons in staat gesteld om meer dan 7,8 miljoen mensen in 14 landen te helpen, onder meer in Ecuador, India, Palestina, Libanon en Burkina Faso, vertelde Aloysius John, secretaris-generaal van Caritas Internationalis. Het fonds kreeg aanvragen voor 32 projecten, waarvan er 14 werden goedgekeurd. Aloysius John  herhaalde zaterdag de oproep voor opheffing van de economische sancties tegen Iran, Libanon, Syrië, Libië en Venezuela.

We herontdekken dat gezondheid en solidariteit voorwaarden en pijlers zijn van onze economie. Bisschop Bruno Marie Duffé

Actiejaar voor milieu en ontwikkeling

Kardinaal Peter Turkson, de prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling, vertelde dat deze crisis moet aansporen tot daadwerkelijke inzet voor een betere en meer rechtvaardige toekomst. De crisis heeft onze politieke en economische kwetsbaarheid aangetoond, maar zij heeft ons ook duidelijk gemaakt dat wij op elkaar zijn aangewezen en solidair moeten zijn.

op de persconferentie werd nog aangekondigd dat de speciale commissie voor de coronapandemie nog minstens een jaar actief blijft. Naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de publicatie van Laudato Si’ werd ook een actiejaar aangekondigd, waarbij er komende maanden ​​webinars, conferenties en campagnes in digitale netwerken op het programma staan. Daarin staan de milieu- en klimaatbescherming en een holistische en duurzame ontwikkeling centraal. Er is ook een rondetafelconferentie gepland, in het vooruitzicht van het volgende World Economisch Forum in Davos in januari 2021.

Bron: I.Media/Vaticannews.vaLees verder op:
https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/vaticaan-waarschuwt-voor-sociale-gevolgen-coronapandemie

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen