Van ‘losse flodder’ naar een serieuze relatie


Hoe pak je dat aan?

De juiste ingrediënten voor het verkrijgen van een succesvolle vaste relatie

De meeste mensen denken dat als ze de juiste partner hebben gevonden de relatie automatisch geweldig zal zijn.
Ze realiseren zich niet dat voor het creëren van een fijne vaste relatie de juiste ingrediënten nodig zijn.

Laat me je een voorbeeld geven: Jay heeft verschillende korte romances gehad, dit noem ik even ‘de dates’. Hij denkt zelf dat de reden dat zijn relaties zo kort waren komt omdat hij de juiste partner nog niet gevonden heeft. Op een dag denkt hij de ware Jacoba ontmoet te hebben om een vaste relatie mee te beginnen. Hij denkt dat hij nu automatisch zal weten hoe hij zich in deze nieuwe relatie moet gedragen.

Hij benadert deze nieuwe partner echter op dezelfde manier als hij voorheen deed. Hij doet in het begin heel erg zijn best, overspoeld haar met affectie en aandacht, en loopt hard van stapel om de relatie in een snel tempo op een bepaald niveau te trekken. Zijn nieuwe partner bekijkt zijn motivaties. Ze voelt zich ongemakkelijk of opgejaagd, misschien zelfs een beetje bang, want het gaat haar veel te snel. Ze twijfelt, vertelt dat hij het rustiger aan moet doen en raakt uiteindelijk ‘verslaafd’ aan alle aandacht, En dan gaat ze de fout in. Want…nu wil ze al haar tijd met hem doorbrengen en hij voelt zich ineens gecontroleerd of onder druk gezet.

Uiteindelijk krijgt Jay het benauwt en loopt weg of beëindigt zelfs de relatie. Hoe komt dit nu? Simpelweg omdat hij probeerde deze vaste relatie op te bouwen volgens dezelfde ‘aanpak’ als bij ‘de dates’: – hard zijn best doen in het begin, overmatig veel aandacht en affectie, te hard van stapel lopen – om een vaste relatie te krijgen. Hij gebruikte de verkeerde ‘ingrediënten’ voor deze ‘job’. Hij realiseerde zich niet dat een vaste, serieuze relatie een andere fundering nodig heeft dan de korte.

Wat zou er gebeuren als Jay wist dat relatie-vaardigheden net zo te leren zijn dan elke andere vaardigheid? Wat zou er gebeuren als hij zich bewust werd dat hij misschien een aantal vaardigheden mist die nodig zijn om zo’n vaste relatie op te bouwen? Hoogstwaarschijnlijk gaat hij meer aandacht besteden aan zijn eigen houding, gedrag en acties. Hij zou eventueel een relatie-training kunnen volgen om zich die eigenschappen eigen te maken die hij nog niet bezit. Het resultaat zal dan zijn dat hij meer kans maakt de relatie die hij zoekt te krijgen.

Een ander voorbeeld:

Neem nu Sandra, een mooie vrouw, in de dertig. Sandra heeft, net als Jay, veelal korte relaties gehad. De twee lange relaties die ze had waren eigenlijk vanaf het begin al moeilijk. Sandra trekt mannen aan door met ze te flirten en met haar seksualiteit. Ze draagt provocerende kleding en staat er open voor seksualiteit toe te laten op één van de eerste dates. Maar, haar vrienden blijven niet lang hangen om een vaste relatie met haar aan te gaan. Dit vond Sandra altijd OK, maar nu is ze toch wel zover dat ze een vaste relatie wil.

Jammer genoeg blijft ze mannen aantrekken – voor een vaste relatie – op dezelfde manier als ze daarvoor deed. Ze gebruikt haar ‘ingrediënten’ als flirten en seksualiteit, provocerende kleding en vrij snel met elkaar naar bed gaan ook nu weer. Ze gebruikt nu echter de verkeerde ‘ingrediënten’ aangezien ze een vaste relatie wil. Ze realiseert zich niet dat om een vaste relatie op te bouwen er een andere fundering moet worden gebouwd dan bij haar vroegere ‘losse flodders’.

Herken je jezelf in één van deze verhalen? Dan wil je nu vast wel weten welke ingrediënten je dan wel nodig hebt om een stabiele vaste relatie op te bouwen. Lees onderstaande lijst maar eens door en bekijk hoeveel van deze houdingen jij aanneemt bij het bouwen aan een vaste relatie.

 • Het rustig aandoen om een solide fundering op te bouwen.
 • Weten wat je wilt, en tevens weten hoe aan jouw behoeften kan worden voldaan
 • Je begrijpt de behoeften van je partner en komt ze tegemoet.
 • Je behoudt je eigen identiteit. (je verliest jezelf niet in je partner)
 • Je bent in staat te ontvangen.
 • Je bent in staat te onvoorwaardelijk te geven.
 • Je kent het verschil tussen wat je partner je wel en niet kan geven.
 • Er is een open communicatie.
 • Je stelt respectvolle grenzen voor jezelf op.
 • Je respecteert je partners grenzen.
 • Je luistert volledig, maakt niet uit wat het is.
 • Je bent in staat als een team samen te werken.
 • Je bouwt óók aan een vriendschap met je partner.
 • Je hebt geduld en visie ten aanzien van je relatie. 

Als je je nu beseft dat je een aantal van deze ingrediënten niet in je ‘mix’ hebt zitten, zou je eraan kunnen werken ze je eigen te maken. Begin met het focussen op één specifiek item, wat je op zich zelf al in de juiste richting zal brengen, en werk ze vervolgens allemaal af. Bijvoorbeeld: als je je focus legt op het echt luisteren naar je partner, herken je de momenten dat je dat niet doet. Door te oefenen zullen je luister-vaardigheden zich verbeteren!

Zoals bij elk leerproces, zou het handig kunnen zijn iemand te hebben, bijvoorbeeld een coach, die je kan helpen. Mocht je hulp nodig hebben, dan ben ik er voor je.

Als je jezelf de bovengenoemde relatie-vaardigheden hebt eigen gemaakt zul je merken dat al je andere relaties, zoals die met je vrienden, familie en collega’s, ook een stuk beter verlopen. En… je bent op weg om de relatie van je dromen te creëren!

Veel succes!

Reacties
 1. Reply
  Gast
  oktober 7, 2006 om 12:58 am
  wauw

  dit is echt wat ik precies nodig had

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen