Van Kempen moet waarschijnlijk leerstoel inleveren en in de bijstand gaan


ImageVolgens het Amsterdamse universiteitsblad Folia dreigt bijzonder hoogleraar West-Indische letteren Michiel van Kempen zijn leerstoel kwijt te raken waar jaarlijks twintigduizend euro in sneuvelt terwijl het rendement zich enkel laat gissen. Van Kempen zit meer te bloggen van achter de computer dan echt wetenschap te bedrijven. Hij vormt in zijn eentje het complete bestuur van het forum Caraibisch Uitzicht waarbij de belastingbetaler ook werkeloos moet toekijken hoe zijn lieve centjes in de jongens hobby van Van Kempen weg kolken. Verschillende particuliere (anonieme) donoren hebben zich teruggetrokken. Ook de Stichting instituut ter bevordering van de surinamistiek en de Stichting Bert Schierbeekfonds, die de leerstoel sinds de oprichting in 2006 (mede)financierden, hebben geen geld meer in kas. Alleen het Nederlands Letterenfonds zal de leerstoel blijven steunen met vijfduizend euro per jaar.

 

Tongue outEmeritus hoogleraar Marita Mathijsen die niet wil dat Van Kempen in de bijstand belandt hoopt op korte termijn genoeg mensen te kunnen vinden die deze hoogleraar desnoods kunstmatig in het arbeidszadel kunnen houden. Volgens haar heeft Van Kempen al genoeg deuken opgelopen vanwege de grapjes die over zijn proefschrift zijn gemaakt . Met name de website Mamjo maakte er gewag van dat Van Kempen zijn dubieuze doctorsgraad cadeau heeft gehad doordat Surinaamse hoogleraren part noch deel mochten hebben bij de beoordeling van zijn proefschrift. Volgens Mamjo zou er in dit proefschrift aan wetenschappelijkheid schorten doordat er een hoofdstuk over de theoretische verantwoording én één over de toegepaste onderzoeksmethode in zou ontbreken .Surinaamse historici zien alle geschiedenisboeken van Suriname erin gevegeteerd. Tot slot zijn de veldgegevens door Van Kempen niet verwetenschappelijkt, hetgeen in een proefschrift erg belangrijk is. Onwetendheid bij in het bijzonder witte hoogleraren leidde ertoe dat Van Kempen eervol werd gepromoveerd tot doctor ergens in.

Om de leerstoel voor de komende vijf jaar te behouden is een ton nodig. Naast de 25.000 euro van het Nederlands Letterenfonds is dus nog 75.000 euro nodig uit particuliere hoek, tenzij het College van Bestuur over de brug komt. Mathijsen rekent er niet op dat dit zal gebeuren. ‘Bijzondere leerstoelen moeten zichzelf bedruipen, zo is het formeel geregeld.’ Van Kempen is heel erg depressief en teleurgesteld en zoekt zijn steun enkel in de publicaties van de door hem buitengewoon bewonderde schrijver Rabin Gangadin ( zie foto waarop hij met een boek van de schrijver in zijn hand staat).

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen