Uitstel Indiase dochter Qatar – Zakenreis


Qatar Airways heeft haar plan om dit jaar een Indiase dochtermaatschappij op te richten uitgesteld. Dit heeft de CEO, Akbar Al Baker, op een persconferentie in New Delhi bekendgemaakt.

Al Baker zei gisteren dat hij zich heeft vergist in de regels voor Foreign Direct Investment (FDI) in India. Qatar Airways wilde nog dit jaar een eigen airline oprichten waarvan zij volledig eigenaar zou zijn. ‘Wij zijn zeer geïnteresseerd in het lanceren van een airline in India, maar de regelgeving is een beetje verwarrend voor ons,’ zei hij.

‘Aanvankelijk was onze indruk dat buitenlandse investeerders honderd procent mochten bezitten van een binnenlandse Indiase carrier. Onze advocaten kwamen er naderhand achter dat 49 procent het maximum is,’ aldus Al Baker.

Aanpassing FDI
Een buitenlandse bedrijf moet in India een joint venture aangaan met een of meerdere lokale partners, waarbij het Indiase aandeel niet minder dan 51 procent mag zijn. Die constructie ziet Qatar Airways niet zitten en de airline uit de Golf zegt minimaal een jaar te zullen wachten, in de hoop dat de regelgeving voor FDI zal veranderen.

Al Baker benadrukte in New Delhi dat hij geen bezwaar heeft tegen een Indiase partner, mits deze ‘goed’ is, zonder ‘politieke bagage.’ De enige maatschappij in India die daar momenteel aan voldoet, zo voegde hij eraan toe, is IndiGo, een prijsvechter die is uitgegroeid tot de grootste airline in het land.

Als alternatief voor een eigen dochter in India zou Al Baker openstaan voor deelname in IndiGo. ‘Als wij zouden investeren, zouden we willen investeren in een succesverhaal. Rahul Bhatia (oprichter en CEO van IndiGo – red.) is een goede vriend. Indien hij bereid is iets met ons te doen, staan we daarvoor open.’
Bron:
https://zakenreis.nl/luchtvaart/uitstel-indiase-dochter-qatar/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen