‘Tweede prik na Janssen-vaccin nodig om te beschermen tegen deltavariant’


Slecht nieuws voor wie geprikt is met het Janssen-vaccin: het middel zou veel minder goed werken tegen de deltavariant van het coronavirus, die ook in Nederland in opkomst is. Wat betekent dit? Vijf vragen.

Wat is het probleem?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een prik met het vaccin van Janssen (ook wel Johnson & Johnson) veel minder goed werkt tegen de deltavariant van het coronavirus. Deze deltavariant komt uit India en is hard op weg om dominant te worden – ook in Nederland. Een week of twee geleden was de helft van de besmettingen met de (besmettelijkere) deltavariant en verwacht wordt dat deze mutatie deze zomer de meest voorkomende gaat zijn.

Maar het Janssen-vaccin blijkt nu – uit onderzoek van de Universiteit van New York waarover nog niet wetenschappelijk gepubliceerd is, maar waarover de New York Times bericht – veel minder goed te werken. Het middel zou tegen de deltavariant vijf keer minder beschermende antistoffen maken dan tegen het ’originele’, niet-gemuteerde virus.

Hoe zit het met die prik in Nederland?

Het Janssen-vaccin is populair, omdat er – in tegenstelling tot Pfizer, AstraZeneca en Moderna – maar één prik voor nodig is. Op 18 juli waren er volgens het coronadashboard 753.078 Janssen-prikken gezet. Sinds 23 juni is het voor iedereen mogelijk geweest om een afspraak te maken voor een vaccin van Janssen. En hoewel er niet per leeftijdscategorie is uitgesplitst wie welk middel het vaakst kreeg, is Janssen vooral bij jongeren populair. Na één prik klaar om op vakantie te gaan en, toen het eventjes mocht, het uitgaansleven in te duiken. Iedereen herinnert zich nog wel ’Dansen met Janssen’.

En, legt de GGD uit: „Het middel is ook gebruikt om de wat moeilijk bereikbare doelgroepen in te enten, omdat je in principe na één prik klaar bent”, aldus een woordvoerster. „Het gaat dan bijvoorbeeld om arbeidsmigranten, daklozen, asielzoekers of mensen in achterstandswijken.”

Maar hoe groot is ons probleem nu?

„Het is wel reden tot zorg”, vertelt emeritus hoogleraar vaccins Ben van der Zeijst. „Het Janssen-vaccin beschermde al íéts minder tegen de vorige varianten, maar nog wel voldoende. Maar nu zeilt de deltavariant ertussendoor. Daar doet het vaccin wel íéts tegen – je hebt bescherming tegen ziekte en tegen ernstige ziekte – maar het doet niet genoeg.”

Hoe groot dat effect gaat zijn, zal de komende tijd moeten blijken. „Je zal bij iedereen die ernstig ziek wordt en in het ziekenhuis belandt, moeten uitzoeken welk vaccin ze hebben gekregen, en hoeveel prikken, en met welke variant ze ziek zijn geworden. Als je veel mensen met één Janssen-prik gaat zien, zullen de alarmbellen wel af moeten gaan. Dat de bescherming minder is, is evident, maar wat voor effect dat precies gaat hebben, zal nog moeten blijken.”

Hoe zit het met de andere vaccins?

Van der Zeijst benadrukt dat het onderzoek van de Universiteit van New York nog niet peer reviewed is – door andere onderzoekers herhaald en bevestigd. „Maar dat is schering en inslag tegenwoordig omdat er zóveel onderzocht wordt. Dat gaat nog gebeuren.” Andere onderzoeken wijzen uit dat Pfizer, Moderna en AstraZeneca, de andere drie vaccins die we gebruiken, hun werk wel goed doen. „Wel minder natuurlijk, als het om delta gaat”, legt Van der Zeijst uit. „Omdat het virus na die variant veel besmettelijker is en lastiger te bestrijden.”

In Israël was er paniek omdat Pfizer slechts 64 procent zou beschermen tegen ’delta’, maar dat aantal ligt vermoedelijk hoger: uit meerdere onderzoeken komen werkzaamheidspercentages tegen delta van tussen de tachtig en soms zelfs 96 procent naar boven – na volledige vaccinatie.

Wat gaat de oplossing zijn?

„Een tweede prik”, zegt de vaccindeskundige stellig. „Daar lopen nu ook al onderzoeken naar. Zowel AstraZeneca als Janssen zou in eerste instantie voldoende bescherming bieden tegen de gammavariant na één prik. „Maar niet tegen delta, naar nu blijkt. Er zal nog een prik achteraan moeten om volledige bescherming te bieden.”

Van welk middel dat dan zal moeten zijn, is nog niet bekend. „Je kunt denken aan een booster van Janssen zelf”, legt hij uit. Al denken andere experts dat twee keer een Janssen-vaccin averechts werkt en misschien wel het beschermende effect opheft. „Waarschijnlijker is het om een prik van Pfizer erachteraan te geven. Dan ben je misschien nog wel beter beschermd dan mensen met twéé Pfizer-prikken.”

Het risico bestaat dan wel dat mensen die slechts één prik hebben gehad en dachten daarmee klaar te zijn, niet meer op komen dagen, erkent de vaccinoloog. „En dan is het afwachten hoe goed zij beschermd zijn. Maar ik neem aan dat alle jongeren die Janssen hebben gehaald, de prik gewoon komen halen.”

Je kunt deze onderwerpen volgenLees verder op:
https://www.lc.nl/friesland/Tweede-prik-na-Janssen-vaccin-nodig-om-te-beschermen-tegen-deltavariant-26951934.html

Reacties

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled