The Last Lear – Shakespeare in India


In het kader van het Amsterdam India Festival kun je in Amsterdam van 12 november 2008 tot en met 13 januari 2009, verschillende evenementen bezoeken met als thema India. Het Tropentheater is één van de locaties waar je moderne producties uit de Indiase filmindustrie kunt zien. Namens Indian Feelings e-Zine was ik er voor de vertoning van de film ‘The Last Lear’, van de regisseur Rituparno Ghosh. Ghosh staat bekend om zijn artistieke (Arthouse) films. Dus als je op zoek bent naar een Bollywood film die jou meevoert naar een sprookjeswereld met veel show, zang en dans, dan is een artistieke film niets voor jou. De films van Ghosh zijn met een veel kleiner budget gemaakt, er zijn bijna geen visuele effecten en er komen geen liedjes in voor. Toch weet The Last Lear de kijker te raken door op een rauwe- en intrigerende manier in te spelen op wat er gebeurd achter de schermen in de Indiase filmindustrie zonder de glamour. En daarvoor heeft Ghosh een paar grote namen uit Bollywood weten te strikken zoals, Arjun Rampal, Preity Zinta en de levende legende Amitabh Bachchan. Amitabh Bachchan heeft geen introductie nodig, hij is al ruim 40 jaar werkzaam in het vak en is één van de grootste sterren in Bollywood. Maar dat is niet altijd zo geweest: toen hij in 1968 begon met acteren was hij totaal niet populair. Zo had hij voornamelijk kleine rollen en werd hij onder andere gecast voor de rol van slechterik in de film ‘Om Prakash’. Hij was niet bekend bij het grote publiek en ook niet bij de vrouwen: de toen pas, van haar eerste man gescheiden Jaya Bhaduri leek de enige te zijn die interesse in hem had. Vanaf het moment dat de film Sholay in 1975 in première ging veranderde dit: van een relatief onbekende acteur veranderde Amitabh Bachchan in een megaster. En de relatie die hij had met Rekha terwijl hij getrouwd was met Jaya Bhaduri is publiek geheim.

ImageIn de film The Last Lear maakt Amitabh Bachchan weer indruk met zijn acteertalent wanneer hij de acteur Harish Mishra speelt. De openingsscène speelt zich af tijdens Diwali. In India wordt dit grootst gevierd met vuurwerk, iedereen is aan het feesten maar de acteur Harish Mishra niet. Hij is ernstig ziek, ligt thuis in bed en zijn collega acteur Shabnam, gespeeld door Preity Zinta komt hem opzoeken.

Door middel van flashbacks komt de kijker erachter dat Harish Mishra gepensioneerd is en alcoholverslaafd. Hij staat op het toneel en houdt van het werk van Shakespeare maar hij laat de kans voorbij gaan om de hoofdrol in ‘King Lear’ te spelen, één van de meest meeslepende en dramatische toneelstukken van Shakespeare. Mishra brengt vervolgens zijn dagen drinkend door in zijn huis waarbij hij het werk van Shakespeare voortdurend citeert en dit ook schreeuwt naar de mannen die wildplassen tegen de muren van zijn huis. Mishra heeft het acteren voorgoed de rug gekeerd totdat de regisseur Siddharth gespeeld door Arjun Rampal, hem overhaalt om de hoofdrol te spelen in zijn nieuwste film. Siddharth wint het vertrouwen van Mishra doordat hij kennis heeft van Shakespeare en net als Mishra vele stukken tekst uit zijn hoofd kent. En ook omdat hij een camera installeert waarmee Mishra de wildplassers en de andere voetgangers in zijn straat in de gaten kan houden.

Eenmaal op de filmlocatie blijkt Mishra minder stug en verstrooid, en blijkt hij juist heel gevoelig en begrijpend te zijn wanneer hij Shabnam troost omdat haar jaloerse echtgenoot haar het leven zuur maakt. Mishra raakt de kijker helemaal wanneer blijkt dat de regisseur Siddharth actie scènes opneemt, zonder maatregelen te nemen die de veiligheid van zijn acteurs garandeert. Wat er uiteindelijk toe leidt dat Mishra in een coma belandt…;

Maar The Last Lear zou geen Bollywood productie zijn wanneer er geen ‘Happy End’ zou zijn: tijdens de slotscène zien we dat Mishra met zijn ogen knippert en uiteindelijk weer begint te praten wanneer hij samen met Shabnam Shakespeare citeert.

Als je van Shakespeare houdt en wilt zien hoe het er echt aan toe gaat op een Indiase filmset zonder dat dit geromantiseerd wordt, dan is deze film een aanrader.

Reacties
 1. Reply
  dario
  november 24, 2008 om 5:30 am

  Door middel van flashbacks komt de kijker erachter dat Harish Mishra gepensioneerd is en alcoholverslaafd Z??????????? wtf gaat indian feelings berbers sturen naar cult films?

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen