Suriname participeert als eerste land in training UNEP


Recentelijk gevoerde gesprekken in Suriname hebben erin geresulteerd dat Suriname als eerste land van het Caribische gebied mag participeren in het VN- programma ter verbetering van afvalwatermanagement in kuststaten. Het betreft hier een thema van een vijfdaagse afvalwaterbeheer training aan de leden van de milieu sectie van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu(ATM). De kick- off van deze training werd door minister Joyce Amarello- Williams van ATM gegeven in de conferentiezaal van de University Guesthouse. De bewindsvrouwe gaf in haar openingsrede aan dat deze training een voortvloeisel is van gesprekken die het ministerie in oktober van het vorig jaar heeft gevoerd met de United Nations Environment Program (UNEP) over het probleem dat Suriname heeft met afvalwater. De bedoeling van deze training is dat er wordt gewerkt aan het vergroten van het bewustzijn en de capaciteitsopbouw om het afvalwaterbeheer in Suriname te verbeteren.

Gezond water is onmisbaar voor het leven van mens, dier en plant. Drinkwater dat terecht komt in de afvoer, en dan afvalwater is, wordt schoongemaakt voordat het naar de rivier of sloot gaat. Afvalwater is verontreinigd water dat via de afvoer in de riolering komt. Maar ook regenwater van wegen, daken en bedrijfsterreinen komt hierin terecht. Elke inwoner gebruikt per dag ongeveer 130 tot 150 liter water uit de kraan. Water om te drinken en te douchen, om handen te wassen en de groentes te spoelen, om de wc door te trekken en om de auto te wassen. Per jaar is dat zo’n 50.000 liter per persoon. Bedrijven gebruiken water als proceswater, koelwater en spoelwater. Als het water niet meer geschikt is voor verder gebruik, dan wordt het afgevoerd. Sommige bedrijven hebben een eigen installatie waarin het vieze water gedeeltelijk schoongemaakt wordt. Al dit afvalwater komt via de riolering bij rioolwaterzuiveringinrichtingen terecht, kortom: rwzi’s.

Riolering
Om afvalwater naar de rioolwaterzuiveringsinrichtingen te vervoeren is nodig een groot ondergrondsnetwerk van rioolbuizen. Voor het aanvoeren van afvalwater via het riool, het overstorten tijdens hevige regenval op oppervlaktewater en het afvoeren van regenwater moeten afspraken worden gemaakt door alle partijen die zich met het riool bezig houden.

Iedereen weet dat het afvalwater uit het doucheputje, wasbak en toilet in het riool verdwijnt. Wat er daarna gebeurt? Daar sta je niet zo lang bij stil. Dat hoeft ook niet. Want schoon water is vanzelfsprekend. Wanneer het vieze water op een rwzi binnenkomt vanuit het riool dan stinkt het, omdat het al is gaan ‘rotten’. Pompen en vijzels brengen het water op hoogte, zodat het daarna onder vrij verval door de hele installatie kan lopen. Elke volgende stap in het schoonmaakproces is een stukje lager.

1. De eerste stap is al het grote vuil uit het water te filteren, zoals stukken hout of een tennisbal. Daarom loopt het afvalwater als eerste door een grofvuilrooster.
2. Daarna gaat het water naar een zogenaamde ‘selector’, een ruimte waar ‘actief slib’ wordt toegevoegd. Actief slib is een mengsel van bacteriën en micro-organismen die het schoonmaakwerk gaan doen. In de selector zijn de omstandigheden zo, dat het actief slib later in het proces goed gescheiden kan worden van het gezuiverde water.
3. Vervolgens stroomt het water door een ‘beluchtingscicuit’, zodat er zuurstof bij het water kan komen. Het actief slib zorgt voor de biologische zuivering: de bacteriën breken het afval, zoals vetten, eiwitten en koolhydraten af en zetten dat om in water, koolzuur en andere stoffen. Voor dit afbraakproces is veel zuurstof nodig.
4. Vanuit het beluchtingscicuit stroomt het water naar een nabezinktank. Het actief slib heeft zijn werk gedaan en wordt hier gescheiden van het gezuiverde water. Het gezuiverde water is nu voor ruim 95 procent biologisch gereinigd en mag terug de sloten en rivieren in.

Voor drinkwater moet het echter 100 procent schoon zijn en dat werkt doet een drinkwaterbedrijf. De bacteriën en micro-organismen uit het actief slib worden weer aan het begin van het schoonmaakproces ingezet en de viezigheid uit het de bezinktank wordt verbrand in een slibverbrandingsinstalatie.

Volgens de minister zullen de activiteiten die tijdens en na deze training zullen worden ondernomen, gezien moeten worden als belangrijke initiatieven om te komen tot een adequaat afvalwater beheerssysteem in Suriname. Volgens Allan Li Fo Sjoe, wnd. directeur AdeKUS is de training op het juiste moment geà¯ntroduceerd, gezien de recente wateroverlast waarbij de lozingen overvol raakten en het water op erven terecht kwam. Li Fo Sjoe gaf aan dat indien gemerkt wordt dat de behoefte aanwezig is, afvalwaterbeheer als Master of Science cursus aangeboden kan worden. De organisatie van deze training lag in handen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, het ministerie van ATM en UNEP. UNEP trainer, Dr. Erik de Ruyter, nam tijdens de openingsceremonie de gelegenheid te baat om een presentje te overhandigen aan minister Joyce Amarello- Wiiliams en Allan Li Fo Sjoe.

Reacties

      Schrijf een reactie


      Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

      Register New Account
      Wachtwoord opnieuw instellen