Suriname na 31 jaar onafhankelijkheid nog steeds verdeeld


Het afgelopen week waren de jeugdigen en de melkboeren de meest besproken onderwerpen in Suriname. Kort voor de onafhankelijkheid was het Surinaamse volk in tweeen verdeeld, aan de ene kant waren er de Hindoestanen en aan de andere kant de Creolen. De algemene opinie is, 31 jaar later, dat de jeugdigen dichterbij elkaar zijn gekomen. Tot voor kort toen de jeugd ambassadeurs verkiezing plaats vond.

Een deel van de uitsluitend creoolse jeugd parlementariers beschuldigde het hindoestaanse deel van racisme. Omgekeerd beweerde het hindustaans deel dat de hindoestaanse jeugdigen bewust werden uitgesloten, doordat zij uit andere ‘verre’ districten komen. Zij eisten dan ook uitstel van de verkiezing, waardoor kinderen uit de verre districten zich kunnen voorbereiden op een eventuele kandidaatstelling.

Hun roep naar uitstel was aan dovemans oren besteed. De verkiezingen zijn gewoon doorgegaan en wat gevreesd werd is waarheid geworden, twee jeugdigen van Creools afkomst zijn voor vier jaar tot jeugdambassadeurs van Suriname verkozen, zij zullen de jeugdigen van Suriname de komende vier jaar buiten Suriname vertegenwoordigen. De opposanten van de verkiezingen zijn niet blijven zitten, zij hebben na de verkiezing een protestnota gestuurd naar de president. Het wachten is nu op de reactie van president Venetiaan.

Terwijl de jeugdigen aan het kibbelen waren, was er een andere groep hard werkende Surinamers op het been. De melkboeren wel te verstaan. Zij hebben aan de uitspraak en het voornemen van de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) aanstoot genomen om een petitie bij de voorzitter van de Nationale Assemblee in te dienen. De boeren zijn het oneens met de minister, die voornemens is de melkwet te wijzigen. Op dit moment is de Melk Centrale Paramaribo (MCP) wettelijk verplicht al het melk, dat haar wordt aangeboden, door de boeren aan te nemen. De minister wil deze wet wijzigen zodat de MCP dat niet meer verplicht is om dit te doen.

Surinamers beproeven hun geluk

Surinamers beproeven hun geluk

Als Minister Ragoebarsigh gedaan krijgt wat zijn voornemens zijn dan zullen de boeren hun afzet verliezen. Het is voor de Melk Centrale goedkoper om melkpoeder te importeren en die dan vervolgens te verwerken tot verpakt melk. De andere redenen voor de boeren om te togen naar de Assemblee, is de uitspraak van de minister in het hoogste college van het land. Hij noemde de melkboeren ‘bermboeren’. Dit is natuurlijk niet in goede aarde gevallen bij de boeren, die van mening zijn dat elk boer in Suriname, eerst op kleine schaal start. De boeren hadden aangekondigd dat zij op de dag van indiening van hun petitie, met maar liefst duizend liters melk zouden gaan naar de Assemblee om het melk te verdelen aan de samenleving.

Dit wilden ze doen om het volk het verschil tussen melkpoeder en echt koeienmelk te laten proeven. Toen zij afgelopen dinsdag, vanuit Pad Van Wanica vertrokken richting Paramaribo, werden zij onaangenaam verrast door de politie. De zonen van Hermandad namen al het melk van de petitie aanbieders in beslag. Dit hebben zij volgens Kenneth Sukul, hoofdbestuurslid van de Verenging van Melkboeren in Suriname (VMS) gedaan in opdracht van de korpschef met de bedoeling de acties te verzwakken.

Na een gesprek van de leiders van de boeren lukte het hen om de melkwagen vrij te krijgen om vervolgens richting Assemblee te gaan. Daar aangekomen deden zij wat ze eerder hadden gezegd, hun petitie aanbieden en de duizend liter melk aan het volk verdelen. Deze hadden gehoor gegeven aan de oproep van de VMS en waren prominent aanwezig met hun flessen en kannen om hun ‘geluk te beproeven’.

Vele oppositie leden waaronder Jiwan Sital en Jules Wijdenbosche waren niet te spreken over de handelingen van de politie eerder op de dag. Van de zijde van de regering bestond de vrees dat de boeren de melk zou dumpen voor het gebouw van de Assemblee. De melkboeren hebben met hun actie de vice-voorzitter, de heer Caprino Alendi, zover gekregen een nieuwe vergadering te beleggen. De voorzitter van de Assemblee de heer Somohardjo is momenteel niet aanwezig in het land, hij is op uitnodiging van het Chinese parlement vertrokken richting China.

Radjesh Roopram

Reacties
 1. Reply
  Gast
  januari 31, 2007 om 12:15 am

  nog steeds een corrupte boel dus

 2. Reply
  Gast
  januari 31, 2007 om 5:32 pm
  rs

  zo zal het altijd blijven en toch, en toch, over 4 jaar zullen deze zelfde surinamers weer als een kloot op formaat op de ouwe geiten van de NF plus weer stemmen. Men zal het in Suriname noooit leren, het volk krijgt dan wat ie verdient: Een stelletje oude racistische boeven bij elkaar.

 3. Reply
  Gast
  februari 5, 2007 om 7:57 pm

  :sigh inderdaad nog altijd corrupt, zal er ooit verbetering in komen?

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen