Suikerziekte


HealthZoals bekend komt suikerziekte veel voor onder Hindoestanen. Toch blijken weinig mensen iets te weten van deze behoorlijk vervelende ziekte. En het vervelende is niet alleen dat je op je dieet moet letten, maar vooral ook dat je er allerlei zaken zoals oogklachten, zenuwklachten en meer van dat soort enge dingen kan krijgen. Alhoewel er natuurlijk altijd mensen zijn die het dieet het ergst vinden…

Algemeen
Bij suikerziekte (ook wel diabetes genoemd) heb je teveel suiker (in de vorm van glucose) in je bloed zitten. Normaal is de concentratie van glucose ongeveer 5 mmol per liter bloed, bij suikerziekte is dit minstens 11 mmol. Dit komt door een probleem met het hormoon insuline.
Er zijn 2 typen suikerziekte, namelijk 1 en 2 (hoe verzinnen ze het…). Bij type 1 maakt je alvleesklier (pancreas) niet genoeg insuline. Insuline is nodig om glucose je lichaamscellen in te krijgen, zodat het verbrandt wordt en je de energie kan gebruiken om je dagelijkse bezigheden uit te voeren (of om dikker te worden!). De reden dat je alvleesklier te weinig insuline maakt is waarschijnlijk, omdat het afweersysteem de pancreascellen die de insuline produceren kapot maakt. Niet echt fijn van je lichaam dus. Type 1 diabeten spuiten over het algemeen insuline bij, om zo toch de glucose te kunnen verbranden. 
Type 2 diabetes is een heel ander verhaal. Hierbij zijn de lichaamscellen (vooral de vetcellen) ongevoelig voor insuline. Dit type, dat ook wel ouderdomssuikerziekte wordt genoemd (om redenen die je vast wel kan raden), is het type waar de Hindoestanen zo’n last van hebben. 

Kenmerken
Hoe herken je suikerziekte nu? De duidelijkste symptomen zijn veel plassen en veel drinken (omdat je veel plast). Dat veel plassen komt omdat er suiker in de urine gaat zitten, wat veel water trekt. Ook kan het zijn dat er wat duizeligheid optreedt, vooral na het eten van zoetigheden. Verder kan er ook nog sprake zijn van algehele zwakte, want als je geen energie in je lichaamscellen krijgt, dan zullen ze waarschijnlijk ook niet zo productief zijn.

Voorkomen
De belangrijkste vraag die natuurlijk bij iedereen opkomt is, hoe voorkom je dat je suikerziekte krijgt? Type 1 valt eigenlijk niet te voorkomen. Bij type 2 kan je de kans op het krijgen verkleinen. Type 2 schijnt namelijk een genetische factor te hebben, maar ook afhankelijk te zijn van andere dingen. Aan je genen kun je over het algemeen weinig veranderen, maar aan je leefpatroon wel. Overgewicht is de belangrijkste risicofactor. Het is dus nuttig om te voorkomen dat je te dik wordt. Dit kan door gezond te eten en voldoende te bewegen. Dus 3 keer daal bhaat per dag is misschien toch niet zo verstandig. Een grote fout die mensen vaak maken is te denken dat het eten van suiker tot suikerziekte kan leiden. Dat is dus NIET zo. Tenzij je zoveel suiker eet dat je er overgewicht van krijgt natuurlijk. Suiker is nog altijd een belangrijke brandstof voor het lichaam, waar je genoeg van binnen moet krijgen. Het is slimmer om wat rustiger met het vet te doen. Twee bara’s in plaats van 4 dus. Als je eenmaal suikerziekte hebt, dan moet je trouwens wel heel erg op je suikerinname letten. Zowel teveel als te weinig suiker kan levensgevaarlijk zijn!

Tenslotte wil ik nog benadrukken dat suikerziekte nooit te voorkomen is, je kan alleen de kans erop verkleinen. 

Vishal Hira

Reacties

      Schrijf een reactie


      Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

      Register New Account
      Wachtwoord opnieuw instellen