Subdoelen voor een subcultuur?


Sommige dingen zijn zeer eenvoudig in het leven, zo ook een missverkiezing. Je bent er geschikt voor of niet. Hier is geen hogere wiskunde voor nodig en toch hebben sommige vrouwen dat niet door. Zie maar de foto’s van de Miss India Holland verkiezing van dit jaar op onze site. Waarom melden zich anno 2006 zoveel jonge vrouwen met overtollige zwem- en blubber buikwanden aan voor een missverkiezing? Sterker nog waarom heeft de miss verkiezingscommissie hun uberhaupt toegelaten? Houdt een ‘Hindoestaanse’ miss verkiezing in dat er lagere eisen gesteld kunnen worden aan het lijf van de kandidaten? Met andere woorden rechtvaardigt een subcultuur subdoelen?

De doelstelling van de Indiase Miss Holland verkiezing was jonge- Hindoestaanse vrouwen de kans te geven zich te ontplooien in modellenwerk om zo hun eigenwaarde te vergroten. Deze doelstelling is niet realistisch zolang subdoelen voor een subcultuur gehanteerd worden. Langbenige vrouwen van 1.80 zijn ons niet gewoon. Maar dat maakt Hindoestaanse vrouwen er niet minder mooi om. Sylvie Meiss, Katja Schuurmans, Eva Longoria en Kylie Minogue behoren ook tot deze groep, om maar enkele namen te noemen.Hun lichamelijke verzorging, verhoudingen en voorkomen maakt dat ze geprezen worden om hun schoonheid.

Wat wordt er gevraagd van de Hindoestaanse miss kandidaten vraag ik me af, want de vereisten lichamelijke verzorging en/of verhoudingen ontbreken geheel. Waarom hebben de kandidaten niet de moeite genomen, om ruim van te voren hun lichaam te trainen en presentabel te maken. Daar is de voorbereidingstijd toch voor bedoeld. Of nog beter, een second opinion vragen aan derden eer ze zich aanmeldden. Ik weet honderd procent zeker dat een groot deel niet de aanmoediging had gekregen om mee te doen.

KamelHet signaal dat de Miss India Holland Verkiezingscommissie aan jonge- Hindoestaanse vrouwen geeft is dat het geaccepteerd is om minder te verwachten en te presteren. Als jonge- Hindoestaanse vrouw zou ik mezelf niet bepaald ge?nspireerd voelen, eerder beschaamd, door het ongetrainde lijf op bijvoorbeeld foto 11 van de foto’s over deze verkiezing op onze site. Het is niet van deze tijd om ongegeneerd de buik in het bijzijn van landelijk- en internationaal publiek te laten hangen. Onze collectieve bewustzijn is het daar toch mee eens.

Een Nederlandse Modellenbureau zal de winnaressen met een blubber buikwand en vette heupen ook niet aannemen voor modellenwerk in Nederland. Zelfs in India voor de Bollywood filmindustrie zouden deze jonge dames voor reguliere rollen niet eens in aanmerking komen. Alle actrices zijn in de 21ste eeuw slank en hebben minstens een lichaam dat in verhouding is.

Er is een uitzondering in dit verhaal, namelijk Miss Reshma van der Vliet. Haar is het wel gelukt, met medewerking van haar vader, om een filmcontract te bemachtigen in Bollywood. In 2004 nam haar vader ook deel in de jurering van de Miss India Holland Verkiezing, ook weer zo’n uiting van minachting naar de Surinaamse Hindoestaanse gemeenschap. Zijn wij dom en mogen wij geen onpartijdige jurering verwachten?

Reshma heeft gewonnen op grond van haar kwalificatie gora en niet vanwege haar prestaties op de diverse onderdelen. De kandidate met een buikdansact was de favoriet van het publiek. Het publiek maakte een statement door massaal weg te lopen tijdens de bekendmaking van de gora-winnares. Op het moment dat de kwalificatie gora zijn hoogtij viert wordt afbreuk gedaan aan de doelstelling van de miss verkiezing. Want in Nederland krijgen gekleurde vrouwen in het algemeen geen kans door te breken in de modellenwereld. En met het gora zijn als kwalificatie van het schoonheidsideaal in de Miss India Holland verkiezing ook niet. Wat is dan de toegevoegde waarde van een Miss India Holland verkiezing?

Is het niet zo dat deze verkiezing niks anders is dan een verlengstuk van de filmindustrie van Bollywood die altijd naarstig op zoek is naar gora mensen. De gora bronnen in India raken op den duur ook uitgeput,dus moeten de acteurs en actrices wel van her en der vandaan gehaald worden. Een groot deel van Hindoestanen zijn nu eenmaal donker van kleur, kala vrouwen krijgen geen reele kans om te winnen. Nederland wil ze niet, India ook niet en de Miss India Holland Verkiezing ook al niet.

De verkiezingscommissie neemt de Surinaams Hindoestaanse gemeenschap gewoon in het ootje. De kandidaten krijgen geen ervaringen en kansen, waarop ze in de toekomst kunnen bouwen. Ze zullen van een koude kermis thuis komen.

Anita

Reacties
 1. Reply
  Gast
  december 14, 2006 om 2:16 pm

  :roll

  Zit wel wat in jah.

 2. Reply
  Gast
  december 15, 2006 om 10:35 am

  Anita, ik vraag me echt af wat jouw doel is? Jouw verhaal is volgens mij EEN brok frustratie.. Hoezo is een missverkiezing eenvoudig? Mensen beoordelen is nog lastiger dan je denkt hoor!!! Goed, wij hebben idd geen onpartijdige juryleden, maar als je aan dit soort missverkiezingen mee doet DAN weet je dat gewoon. Dat is dus een ander issue, het heeft niks te maken met Hindoestaanse chickies die een blubberbuikie hebben en meedoen aan zo’n verkiezing. Wat wil je eigenlijk zien? Van die annorexia achtige typetjes die zichzelf verhongeren om alleen maar te voldoen aan het schoonheidsideaal? Ik hoop dat je begrijpt dat je stuk redelijk kwetsend kan zijn. Er zijn een hoop Hindoestaanse meiden met een blubberbuikie, dikke armpjes en nog andere lichaamsverhoudingen die niet echt samengaan met het model zijn, maar dat maakt ze nog niet ongeschikt om deel te nemen aan een almost niks zeggende missverkiezing!!

 3. Reply
  Gast
  december 15, 2006 om 7:14 pm

  MIH is waardeloos!

 4. Reply
  Gast
  december 17, 2006 om 12:59 am

  Volgens mij is Anita zelf donker van kleur en mocht ze niet meedoen aan een miss verkiezing..voordat je anderen gaat bekritiseren kijk eerst goed in de spiegel..iedereen verdient een kans..maar waarschijnlijk heb jij die kans niet gekregen en ben je daarom op je lange tenen getrapt..ik kan me geen andere reden bedenken om zo een column te schrijven..Ik heb een stuk geschreven over de MIH verkiezing en ik was ook niet echt positief over sommige dingen maar subtiliteit is ook iets..je hebt het wel over mensen en als je mensen wilt kwetsen dan heb je zeker je best gedaan ..maar van hoge journalistieke waarde is dit stuk niet!!!

  Jenny Pahlad.

 5. Reply
  Gast
  december 17, 2006 om 12:59 am
  Sima

  Ik hoop vurig dat die jonge meiden wat meer gaan bewegen. Een flat tummy is niet voor iedereen weggelegd, maar minimaliseren van wat je hebt is voor iedereen bereikbaar. Je eigen gezondheid serieus nemen is ook belangrijk voor je eigen schoonheidsbeleving. Het moet velen toch wel bekend zijn dat personen met een dikke buik een hogere kans hebben op diabetis 2.

 6. Reply
  Gast
  december 17, 2006 om 1:00 am
  Sima

  Ik ben het meerendeels wel eens met de auteur van dit artikel. Blijkbaar is de waarheid hard voor anderen.
  Een miss verkiezing is in de eerste plaats nog altijd een verkiezing die gebaseerd is op waardering van het uiterlijk. Bij twijfel, raadpleeg eens de vereisten die ander miss verkiezingen stellen. Of nog beter, toon de video beelden eens aan een echte vakkundige jury.
  En hoe lang of kort je ook bent, een blubberbuik is nergens ter wereld een schoonheidsideaal.
  Kwetsend om te horen, maar zodra je zelf deelneemt aan een verkiezing stel je jezelf ook bloot aan kritiek van anderen. Je staat op het podium om beoordeeld te worden. Wie daar niet tegen kan moet daar niet gaan staan. Heb je wel eens de jury van AX Factor gehoord??? DAt is pas hard en kwetsen. En je hoeft echt geen anorexia te hebben om goed geproportioneerd te zijn. Daar kan je zelf een hoop aan doen. Met een beetje extra inspanning bereik je veel. Maar ja, bewegingsarmoe is ook een groot probleem onder de Hindoestaanse bevolkingsgroep, ook de jongere! Participatie van deze groep in de sportverenigingen is minimaal.
  “Gast”, een hoop Hindoestaanse meiden die dus een blubberbuikje, dikke armpjes en andere lichaamsverhoudingen hebben, hoeven niet te voldoen aan de catwalk vereisten. Een goed geproportioneerd lijf is voldoende. Met extra inzet is dat goed te bereiken, zeker door jongeren. Schoonheid toont zich ook via het onderhoud van het lijf.

  Verkiezingen behoren altijd onpartijdig te zijn. Anders verliest het zijn waarde.

  Jenny, heb je de kwaliteiten om mee te doen aan de verkiezingen? Blijkbaar niet, anders had je wel gewonnen.

 7. Reply
  Gast
  december 17, 2006 om 4:30 pm

  buiten het uiterlijk van de kandidaten is MIh zoieso nep. Heel veel mensen zeggen dat je puur van india moet zij en niet van suriname. Dan vind ik het wel erg hipocrytische dat celina(een halfbloedje) werd gekozen en naar suriname gaat voor goede doelen.

 8. Reply
  Gast
  december 17, 2006 om 4:32 pm

  kennelijk is anita een beetje verbitterd.Ik vind deze artikel een schande.

 9. Reply
  Gast
  december 17, 2006 om 4:52 pm
  rowena

  ik vind deze artikel ook een schande. bijvoorbeeld: dat ze verwees naar een foto van iemand die haar best heeft gedaan(Als jonge- Hindoestaanse vrouw zou ik mezelf niet bepaald ge

 10. Reply
  Gast
  december 19, 2006 om 6:56 pm
  Juror

  Ik hoop dat de organistatie de volgende verkiezing wat democratiser maakt.

 11. Reply
  Gast
  december 20, 2006 om 4:35 pm

  Top geschreven.
  En tja mensen die weer tegen zijn, blijkaar zelf een keer meegedaan om het te verdedigen. Ben zelf ook naar zo’n verkiezing gaan wezen kijken. Helaas was het weer zoals bijna elke hindoestaanse orga. slecht geregeld en vriendjespolitiek.

 12. Reply
  Gast
  december 20, 2006 om 7:58 pm

  Rowena, get an education.
  Het is nog steeds
  “dit” artikel, en niet deze artikel.

  Eindelijk eens een auteur die geen hielenlikker is, maar een kritische kijk heeft op de (Hindoestaanse) samenleving en de trends daarin.
  De auteur is een goede aanwinst voor Indianfeelings.

 13. Reply
  Gast
  december 21, 2006 om 12:56 pm

  Ik heb zeker wel de kwaliteiten om mee te doen aan een verkiezing..Maar voor de mensen met commentaar lees eerst mijn reactie goed! Ik ben ook niet erg te spreken over de MIH verkiezing..maar ik maak mensen niet met de grond gelijk in mijn artikelen en columns..En voor de directie van IF wil ik ff kwijt WAT EEN ONTZETTENDE STOMME ZET OM DIT ARTIKEL TE PLAATSEN!!!! denken jullie nou echt dat jullie ooit nog voor zulke evenementen worden uitgenodigt als jullie schrijvers niet eens het fatsoen hebben om mensen in hun waarde te laten!

  Is maar een mening..wat jullie ermee doen moeten jullie zelf weten..maar ik denk niet dat Kamaldeep en Celina het leuk vinden dat hun foto bij dit artikel staan!

  Jenny.

 14. Reply
  Gast
  december 22, 2006 om 1:18 pm
  ..

  Wat een hielenlikken ben jij zeg :roll als je het niet bevalt, dan lees het toch verder. Zielig gewoon. Eindelijk iemand die kritisch is.

 15. Reply
  Gast
  december 23, 2006 om 6:30 pm

  wat een schandelijk slecht artikel zeg! ongelovelijk!
  anita *** ***mens, ga eens een leven zoeken ..

 16. Reply
  Gast
  december 25, 2006 om 12:19 am
  Melina

  De organisatie van Miss India Holland is grote oplichtersboel! Eindelijk een keer schrijft iemand de waarheid. Zelf ben ik Turks en mijn vriend Hindoestaans en hij schaant zich letterlijk dood om zijn Hinsoestaanse medegenoten. Jullie Hindoestanen zijn geen eenheid en frauderen alleen op grote schaal. Is er eindelijk een keer iemand zoals Anita die de waarheid schrijft dan kunnen jullie het niet aan. Schaam jullie diep ten treure. En Anita ga zo door!

 17. Reply
  Gast
  januari 10, 2007 om 1:04 am
  DPM

  CHARLENE GORALI MISS INDIA HOLLAND 2005?! NIET TERECHT. :p

 18. Reply
  R
  april 24, 2008 om 1:44 pm

  Mooi geschreven.
  Wat jij schrijft denk ik al jaren. Eindelijk iemand die het goed op papier brengt.

  De MIH verkiezing is inderdaad alleen weggelegd voor meiden met ouders met geld.

 19. Reply
  RA
  april 24, 2008 om 1:50 pm

  Ik heb zelf meegedaan aan een aantal Indiase miss verkiezingen binnen Nederland.
  Telkens had ik te maken met een organisatie die “fraudeer’t”. Bijv. de Miss India verkiezing 2005. Een meid die wint die zo wit is als melk maar zo lelijk als de nacht. Later bleek haar vader een van de sponsoren te zijn.
  De MIH is ook een oplichter. Eerst inschrijfgeld betalen. Je gaat naar de voorronde en daarna hoor je niks meer van ze.

 20. Reply
  Husna
  juni 17, 2008 om 7:06 pm

  De beste stuurlui staan altijd aan wal! Gelukkig heeft de jury het voor het zeggen. Wil je ook inspraak hebben? Neem contact met de organisatie op. Maar weet dat je met je huidige uitspraken niet ver komt! Eerst maar een opleiding opvolgen! Succes.

 21. Reply
  melly
  juni 20, 2008 om 9:13 pm

  ik heb mee gedaan met mih…stomme zet ge weest..alleen maar loze beloftes…
  suraya die had gewonnen…haar pappiiehh had geld…en daarom heeft zij gwonnen…hoe denk je dat de eigenares an delhi store aan 2 auto’s komt? laten we zeggen een mercedes en een jaguar? beiden nieuw? alsof delhi store geld verdient…? alsjeblieft zeg…heel goedkoop in india kope en hier voor 5x zijn waard verkopen!!!!!!

  ik ben niet zuur omdat ik niet had gewonnen ben eigenlijk blij…1 les erbij geleerd plus ik zou niet eens met hun willen samen werken…je krijgt opdrachten maar de helft van wat ze aan jou verdienen steken ze in hun eigen zak..en geven jou maar 100 euro! sorry maar een Miss hoort meer dan dat te verdienen!!

  overigens betaal je je blauw aan entree kaarten…en dan zit je niet eens op een goede plek..en het eten wat je krijgt is koud…!!! nou wat een goede organisatie… heel erg…daar moeten alle hindoestaanse meiden aan mee doen..

  Voor de duidelijkheid ik ben een halfbloedje…geen surinamer geen indier..maar wel een hindoestaan…
  en omdat de titel Miss INDIA Holland luid vind ik dat ongeacht je uit een ander land dan INDIA komt je mag mee doen!!! niet dat ik het verstandig vind maar dat ligt bij je eigen…ik uit alleen mijn uit ervaring welgemeende mening…
  zijn we immers vergeten dat desondank de meeste hindoestanen uit india komen? ookal is het Noord-India…het is alsnog INDIA…..
  En of je een blubberbuikje hebt of vet onder je armen…zolang jij blij bent met jou lijf…en jij wilt meedoen…dan ligt dat aan jou…jij weet je innerlijk niet een ander..die alleen een foto ziet en oordeelt…
  want omdat ik gora ben ben ik niet goed genoeg voor MIH..sorry ik ben een hindoestaan desondanks ik gora ben…Ashwarya is ook niet bepaald donker?!

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen