Stiefzoon veroordeeld tot vijf jaar cel voor doodsteken stiefmoeder


Paramaribo – Suriname is op het terrein van het opvangen en opvoeden van stief- en weeskinderen (lees: andermans kroost ) een bijzonder primitief land. Wees- en stiefkinderen die onder de begenadiging vallen van vreemde verzorgers, worden in de regel als voetenveeg binnen en door het hele ontvangende gezin gebruikt. Wanneer dit soort kinderen later zelfstandig wordt, zit men vaak beladen met een berghoge psychologische beperking, die zich in een normale menselijke taal niet laat uitleggen. En aangezien de onmondigheid en woordloosheid in Suriname juist wordt gestimuleerd vanaf de prille opvoeding, lukt het de getroffenen niet om die ingeheide beperkingen op een trefzekere en niet mis te verstane wijze te formuleren. Schrijftherapie zou bij deze een zeer geëigend redmiddel kunnen zijn.

Voor sommige nieuwe partners kan het heel moeilijk worden op zich een opvoedkundige rol te nemen, vooral als men zijn eigen kinderen niet meer dagelijks om zich heen heeft en dus wel voor ‘andermans’ kinderen moet zorgen. Het is bij jonge kinderen echter niet te omzeilen en nogmaals, kinderen hebben hier niet om gevraagd. Eventuele moeilijke situaties moeten dus gewoon bespreekbaar gemaakt worden binnen de nieuwe relatie en men mag nooit automatisch aannemen dat de nieuwe partner altijd beschikbaar is als opvoedkundige. De kinderen moeten absoluut het gevoel hebben de nieuwe stiefvader of moeder te kunnen vertrouwen. Ze moeten zich op hun gemak voelen. Aan de andere kant moet de nieuwe ‘ouder’ wel de verantwoordelijkheid aan durven gaan. Het is natuurlijk heel verleidelijk om ten behoeve van de lieve vrede ‘alles’ maar goed te vinden van de kids, maar hier schiet niemand iets mee op, zeker de kinderen niet.

De verhalen over ‘jaloerse’ kinderen zijn onheilspellend; al te vaak verstoren ze van te voren al het vertrouwen ‘dat het wel mee zal vallen’. Waarschijnlijk heeft het heel veel te maken met de manier waarop de ouders uit elkaar zijn gegaan. De houding van de achtergebleven ouder is beslist van doorslaggevend belang. Misschien gaat dit iets minder op bij ‘oudere’ kinderen, maar het zal altijd een grote rol blijven spelen.

Maar hoeveel rekening men ook houdt met de gevoelens van de kinderen, het is een kwestie van geduld, vertrouwen en wederzijds begrip. Natuurlijk is het voor een kind, van welke leeftijd dan ook, niet makkelijk hun vader of moeder met een andere partner te zien. Heel belangrijk is het om zo snel mogelijk duidelijk te zijn en vooral eerlijk te blijven ten opzichte van de kinderen.

De 23- jarige Wang Jian Bo heeft tegen zich door kantonrechter Albert Ramnewash een onvoorwaardelijke gevangenisstrafstraf van vijf jaar horen uitspreken. De eis van de te ambitieuze officier van justitie Chandra Algoe was negen jaar cel. Bo had zich op 27 januari bezondigd aan het neersteken van zijn 43- jarige stiefmoeder C.Y. De aard van de verwonding maakte een operatief ingrijpen noodzakelijk tengevolge waarvan C.Y. de geest gaf. Plaats van het delict was een winkel op de hoek van de Indira Gandhi – en de Livornoweg. De rechter week af van de eis van de officier omdat hij danig rekening heeft gehouden met feiten en omstandigheden die tot de handeling van dader hadden geleid. Deze bijzondere omstandigheden behelsden vaak snerende en grievende opmerkingen van de stiefmoeder aan het adres van de biologische moeder van de dader. Op de dag van het incident zou er wederom sprake zijn van zulk een woordenvloed. Na een hevige woordenwisseling pakte verdachte op gegeven ogenblik een mes en bracht de stiefmoeder enkele steken toe.

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen