Staat van beleg in Oekraïne verlengd • Poolse president warm onthaald in Kiev


Familieleden zijn bezorgd over het lot van Oekraïense militairen die in Marioepol door Russische troepen gevangen zijn genomen. Ze hebben gevraagd de rechten van krijgsgevangenen te respecteren en ze op een bepaald moment terug te sturen naar Oekraïne.

Vrijdag verlieten konvooien met bussen de Azovstal-fabriek waar de laatste Oekraïense militairen in Marioepol zich de afgelopen weken verzetten tegen de Russische invasie. Vrijdag zei Rusland dat de laatste militairen zich hadden overgegeven. Een aantal krijgsgevangenen werd naar een voormalige strafkolonie gebracht, anderen werden volgens Russische autoriteiten in een ziekenhuis behandeld.

Denis Poesjilin, de pro-Russische leider van een gebied in Oost-Oekraïne, zei dat de Oekraïense krijgsgevangenen “met zekerheid voor een tribunaal zouden worden gebracht” en dat “gerechtigheid moet worden hersteld”. In de Russische staatsmedia worden de Oekraïense militairen in Marioepol veelvuldig neergezet als neo-nazi’s en criminelen, omdat onder hen ook leden van het extreemrechtse Azov-regiment waren.

De Oekraïense plaatsvervangend premier Iryna Veresjtsjoek zei zaterdag dat Oekraïne zal vechten voor de terugkeer van iedere krijgsgevangen militair.

Volgens Rusland gaven de laatste Oekraïense militairen in de Azovstal-fabriek zich vrijdag over. Dit zouden daar beelden van zijn:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.Lees verder op:
https://nos.nl/l/2429744

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen