Shaktifestival in de Meervaart getuigde van veelzijdigheid


Op zondag 9 maart j.l. organiseerde Saraswati Art in samenwerking met Indian Feelings het Shaktifestival 2008 in de Meervaart te Amsterdam. Het festival was geheel gewijd aan de rol en de positie van de Hindoestaanse vrouw binnen de Nederlandse samenleving. Aan de orde kwamen niet zo zeer dramatische perikelen uit het echtelijke domein maar strikt de resultaten, die Hindoestaanse vrouwen met hun goede, inzet en toewijding hebben geboekt. Gebleken is dat diverse Hindoestaanse vrouwen in hun race op de maatschappelijke ladder een steeds prominentere rol zijn gaan spelen en zelfs een voorbeeld functie bekleden. Het doel van het festival was dat men kennis moest nemen van het fascinerende van de Hindoestaanse vrouw en haar constructieve bijdrage aan talloze ontwikkelingen. Het Shaktifestival waar Indian Feelings een bijzonder gedegen en solide concept aan had toegevoegd om de veelzijdigheid van de Hindoestaanse vrouw in de culturele staalkaart met tientallen evenementen op het gebied van muziek, dans, mode, film, fotografie, theater, beeldende kunst, design, architectuur en multimedia te brengen, was bijzonder goed geslaagd. Je kon er getuige zijn van de enorme verscheidenheid aan facetten binnen de Hindoestaanse cultuur, van hoe diverse culturele stromingen samen konden gaan.

Een kleurrijke dansgroep, bestaande uit kleine meisjes, verraste menigeen bij de opening van het festival met haar verfrissende debuutdans. Vervolgens volgde er een one-woman-dance. In een vervolgfase gaf een zangeres een aantal naargeestige liederen van Lata Mangeshkar ten gehore op karoake muziekbegeleiding. In een fase hierna werd door het publiek een popmuziekgroep voor het voetlicht getrotseerd. Dit zorgde als tegenhanger voor de wat rustige optredens voor een experimentele en soms chaotische beats.

Hier en daar lag echter het gevaar van eentonigheid op de loer maar deed het publiek niet afhaken. De beat was dik in orde, af en toe afgewisseld met bijna melodieuze beats, zorgden voor een sound die zeer evenwichtig klonk. Echt keiharde uitschieters zaten er wel niet tussen maar de muziek was van een constante kwaliteit.

Rabin Gangadin

Reacties
 1. Reply
  Guust
  april 16, 2008 om 2:49 pm

  Hoebahoebahophophop

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen