Recensie: Guru


Armoede, rijkdom, macht, politiek en corruptie. Er zijn wel vaker films geweest waarin deze onderwerpen centraal stonden, maar in nog geen enkele film heb ik zo een goed samenspel hiervan mogen aanschouwen als in Guru. In deze film staat een zelfverzekerde jongeman op uit het gewone volk om zijn droom waar te maken: ‘s werelds grootste bedrijf opzetten.

 

Gurukant Desai (Abhishek Bachchan) vertrekt op tienerleeftijd naar Turkije om er te werken. Hij doet ervaring op en krijgt uiteindelijk promotie. Hoewel hij, ambitieus dat hij is, deze positie aanzienlijk sneller heeft behaald dan de norm, besluit hij het niet aan te nemen. In plaats daarvan wil hij terugkeren naar India, om daar een bedrijf voor zichzelf te starten. Ondanks de adviezen die hij krijgt om dat niet te doen, is hij vastbesloten zijn droom waar te maken. Hij trouwt met Sujata (Aishwarya Rai) en vertrekt met haar en haar broertje vanuit Gujarat naar Mumbai.

Hier komt Gurukant erachter dat het voor nieuwkomers erg moeilijk is om een plekje te krijgen in de markt. Hij geeft echter niet op. Met hulp van Manikdas Gupta (Mithun Chakraborty), eigenaar van een lokale krant, lukt het hem door de barrières te komen. Hij begint als kleine handelaar en uiteindelijk zet hij zijn eigen polyester fabriek op: Shakti Corporation. Guru bhai, zoals hij nu genoemd word, is een volksheld geworden. Maar daar houdt het niet op…

Met zijn fabriek groeien ook zijn dromen en verlangens. Guru wil steeds meer en daar zorgt hij ook voor. Zijn fabriek begint te snel te groeien en zo wordt er argwaan opgewekt. Wanneer Manikdas, die Guru nu als zijn zoon beschouwt, aan één van zijn journalisten de opdracht geeft om de redenen van deze snelle groei bloot te stellen, beginnen de problemen. Het gaat er uiteindelijk zo hard aan toe dat Guru in het ziekenhuis belandt. Tegelijkertijd word er een rechtszaak tegen hem aangespannen.

De film zet grote vraagtekens neer bij het begrip ‘corruptie’. Normaliter heeft het gewone volk een hekel hieraan, omdat dit de rijken rijker maakt en de armen armer. In Guru wordt echter op een andere manier omgegaan met corruptie; zo, dat het gewone volk er dubbel en dwars van profiteert. Dit doet bij menigeen de volgende vraag rijzen: Mag het rechtssysteem deze vorm van corruptie afstraffen als het van belang is voor het welzijn van het volk?

Het karakter van Gurukant Desai is ongelooflijk inspirerend voor de kijker. Hij is een doorzetter, een lefgozer en een standvastig persoon. Hij heeft op alles een antwoord klaar liggen en weet waar hij mee bezig is. Wat hem nog sterker maakt, en dit vind ik persoonlijk het mooiste uit de film, is de relatie tussen hem en zijn vrouw. Verrassend, inspirerend en erg ongewoon voor een Indiase film. Maar er komen meerdere verbazingwekkende relaties voor in de film. Soms bijna onbegrijpelijk, maar dat is juist wat de stijl van de film zeer uniek maakt.

Rashna Doerga

8 Reacties
 1. Reply
  Gast
  januari 23, 2007 om 6:20 pm
  lotus

  een kenisse zei dat het film saai lijk te zijn,
  maar wat ik nu hebt gelzen is wel de moeite waard om te gaan kijken

 2. Reply
  Gast
  januari 24, 2007 om 7:45 pm
  sheetal

  Lijkt me wel een leuke film.En het is echt gebeurd ook nog. 🙂

 3. Reply
  Soedjata
  januari 25, 2007 om 9:32 pm
  mwoah

  ik ben er heen geweest.. de film opzicht is wel oke.. ik vond het alleen jammer dat het niet bepaald realistisch is.. dat is wat de film wat minder maakt… naar wat ik heb gehoord is het niet een verhaal van 1 persoon, maar van meerdere historische figuren.. wat is samengevoegd om deze film te maken… majah.. ik vind dat dat dan o0ok wel logischer klinkt voor deze film..

 4. Reply
  Gast
  januari 29, 2007 om 3:18 pm
  aman

  ja maar welk bollywoodfilm is tegenwoordig nog realitisch of welk film was ooit realitisch geweest? misschien 1 op de 100.. en zelfs dat is nog te veel. daarom floppen ook veel van de flims in India. ze moeten wat serieuzer en realistischer te werk gaan.

 5. Reply
  Gast
  januari 31, 2007 om 1:57 am
  aman

  en nog iets, Guru lijkt heel veel op een aftreksel te zijn van Hollywoods “The Aviator”.

 6. Reply
  Gast
  maart 19, 2007 om 4:20 pm

  Ik heb deze film nog niet gezien..maar heb gehoord dat het niet zo een geweldige film is..dus heb ik het verder maar gelaten..maar mayb ga ik em toch wel kijke :grin

 7. Reply
  Gast
  maart 20, 2007 om 7:29 am
  Hmm

  Dit is echt een apparte film en niet zo een standaart verhaal..

 8. Reply
  Gast
  maart 22, 2007 om 12:20 am

  moet een keer minstens tere bina horen anders …..
  vond het een mooie film

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen