Oxfam: honger door coronacrisis mogelijk dodelijker dan virus


Aan het einde van 2020 kunnen wereldwijd dagelijks 12.000 mensen sterven door een gebrek aan voedsel, staat in het rapport ‘The Hunger Virus’ van de mensenrechtenorganisatie. Die schrijft dat het aantal tegen die tijd potentieel hoger is dan het dagelijkse sterftecijfer van het coronavirus. 

121 miljoen mensen

Volgens Oxfam Novib zorgen de sociale en economische gevolgen van het longvirus ervoor dat in 2020 naar schatting 121 miljoen mensen extra gevaar lopen om aan honger te sterven. Massale werkloosheid, verstoring van de voedselproductie en afnemende humanitaire hulp zijn enkele oorzaken.  

“De gevolgen van de coronapandemie zorgen ervoor dat nog meer mensen die al worstelen met de effecten van oorlog, klimaatverandering en economische ongelijkheid te maken krijgen met ernstige voedseltekorten”, zegt Michiel Servaes, algemeen directeur van de mensenrechtenorganisatie. 

Zwaar getroffen landen

Het rapport belicht negen landen en een regio die het zwaarst getroffen zijn door de economische gevolgen van het coronavirus, onder hen Jemen, Venezuela, Soedan en Ethiopië. Maar ook in landen met inwoners met een gemiddeld inkomen als India en Brazilië dreigen ernstige voedseltekorten.

Vooral vrouwen worden zwaar getroffen door de pandemie, zo blijkt uit het rapport. Zij zijn belangrijk bij de productie van voedsel, bijvoorbeeld als kleinschalige boer of als arbeider in productieketens. Door het sluiten van scholen nemen hun zorgtaken toe en bovendien verdienen ze vaak minder dan mannen. 

Honger voorkomen

“Regeringen moeten maatregelen nemen om de verspreiding van het dodelijke coronavirus in te dammen”, vindt Servaes, “maar net zo belangrijk is dat zij voorkomen dat door de gevolgen ervan meer doden vallen door honger dan door de ziekte zelf.”Lees verder op:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5170270/oxfam-novib-voedseltekort-honger-armoede-coronacrisis

Reacties

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled