BEDRIJVENGIDS   |   BOLLYWOOD   |   DATING   |   FORUM   |   HINDU   |   RINGTONES   |   TV

Indian Feelings

donderdag 21 september
2017

'Indiaas kind vervaardigt nog steeds voetbal'

ImageNEW DELHI - Tenminste 10.000 Indiase kinderen blijken te werken in de voetbalbalindustrie waarbij Nederlandse sportzaken de grootste afnemers blijken te zijn van door minderjarigen handmatig gemaakte voetbal. Vanuit de ene kant wordt kinderarbeid vanuit een Calvinistische dweepzucht veroordeeld terwijl er vanuit de andere kant rechtsgronden worden bedacht om dit product op een rechtmatige wijze toch in de Nederlandse handelscircuit te doen belanden.

Dat heeft de Landelijke India Werkgroep (LIW) uit Nederland in de Indiase hoofdstad New Delhi bekendgemaakt. Volgens de LIW werken de kinderen met name in de regio rond Jalandhar, waar de Indiase sportgoederenindustrie is geconcentreerd. Volgens het rapport 'De donkere kant van het voetbal' zouden tenminste 8500 kinderen voetballen stikken en geheel van onderwijs verstoken blijven. Nog eens 1350 kinderen krijgen wel enige vorm van onderwijs, maar moeten daarnaast ook werken.

Drie gulden
Kinderen van zes jaar zouden tenminste 7,5 uur per dag werken, terwijl kinderen van 13 jaar dagen van 11 uur of langer draaien, aldus het rapport van de LIW. De kinderen verdienen volgens de werkgroep nog niet de helft van het wettelijk minimumloon, dat zo'n drie gulden per dag is.

Niet gevaarlijk
"De internationale voetbalassociatie FIFA heeft bindende overeenkomsten met voetbalfabrikanten om geen kinderarbeid toe te staan bij het maken van deze producten", aldus LIW-woordvoerder G. Oonk op een persconferentie in Delhi. "In de praktijk worden deze overeenkomsten routinematig overtreden." Eerder dit jaar uitte de vakcentrale FNV soortgelijke beschuldigingen. De Indiase overheid staat niet te trappelen om in te grijpen. India wil weliswaar van kinderarbeid af, maar concentreert zich voornamelijk op de uitbanning van kinderarbeid uit te risicovolle industrieën zoals de productie van lucifers en tapijten. Het stikken van voetbal wordt niet tot de gevaarlijke industrie gerekend.

Van kinderarbeid is sprake als kinderen een belangrijk deel van de dag (of nacht) betaald werk verrichten. In de meeste landen wordt dit als in strijd met de mensenrechten beschouwd, en gelden strenge regels met betrekking tot de minimumleeftijd van werkenden, en het maximum aantal werkuren voor kinderen.

Campagnebord tegen kinderarbeid
In veel landen maakte de leerplicht een eind aan kinderarbeid; in Nederland was dat in 1901 het geval. Kinderarbeid komt echter nog veel voor in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Kinderen worden niet alleen in de landbouw in familiebedrijven ingezet, maar ook als goedkope arbeidskrachten in fabrieken en weverijen. Het verschil tussen kinderarbeid en kindslavernij is niet altijd duidelijk. Regelmatig komen bedrijven in opspraak die zaken doen met landen waar kinderarbeid voorkomt, als blijkt dat zij niet voldoende doen om te voorkomen dat bij het productieproces kinderen zijn ingeschakeld. In toenemende mate eisen bedrijven van hun leveranciers een verklaring dat aan de productie geen kinderarbeid te pas is gekomen.

De Indiër Kailash Satyarthi richtte in 1992 de Zuidaziatische Coalitie tegen Kinderslavernij (SACCS) op. De SACCS voerde een keurmerk in voor niet met kinderarbeid vervaardigde producten, en voerde bevrijdingsacties uit. Ondanks felle protesten in India werden tienduizenden kinderen bevrijd.

De algemene opvatting over kinderarbeid is dat het verdwijnt zodra een ontwikkelingsland een sterke economische groei doormaakt. Volgens de wetenschappers Kambhampati en Rajan blijkt dit echter niet het geval, blijkt uit een publicatie van 2006. Uit een analyse van gegevens uit 15 staten van India bleek dat economische groei juist een grotere vraag naar kinderarbeid opwekt. Vooral de meisjes zijn hiervan de dupe. Het zijn met name omstandigheden als het Netto binnenlands product, de hoogte van de lonen en de inkomens van de huishoudens die de noodzaak voor het al dan niet teruggrijpen op kinderarbeid sterk beà¯nvloeden.

+/- Schrijf reactie
Uw contact gegevens:
Reacties:
[b] [i] [u] [s] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s

Meer Indian Feelings

Bollywood

COLUMNS

LIEFDE & RELATIE

LIfestyle

Bollywood

Ayesha

Columns

Columns

Liefde & Relatie

Liefde & Relatie

Lifestyle

Lifestyle

Special

Special
Copyright 2001 Indian Feelings. Alle rechten voorbehouden. All rights reserved.

Inloggen of Registreer

Zit je op Facebook? Wij ook! Vergeet je ons niet te liken op www.facebook.com/IndianFeelings

Maar je hoeft je dan ook niet te registeren, je kunt eenvouding inloggen met je Facebook account.

Inloggen met je FaceBook account.


Inloggen

Registreer

Registratie
or Annuleren