Nieuwe escalaties Oekraïne liggen op de loer


De toespraak komt op een moment dat Russische troepen het moeilijk hebben met name in het noordoosten van Oekraïne. “De tactische overwinning van Oekraïne bij Charkov leidt tot strategische paniek in het Kremlin”, stelt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif.

Referenda

Volgens hem kunnen we de gedeeltelijke mobilisatie van 300.000 reservisten niet los zien van de referenda die zijn aangekondigd in vier (deels) door Rusland bezette delen van Oekraïne. “Reservisten mogen grondwettelijk alleen worden ingezet op Russisch grondgebied”, legt hij uit. En precies daarover gaan de volksraadplegingen: burgers moeten zich in de vier provincies uitspreken over aansluiting bij Rusland.

Kerndreiging

In zijn speech richtte Poetin zich in dreigende bewoordingen tot het Westen, dat Rusland volgens hem “nucleair chanteert”. Volgens Bob Deen, veranderden die uitspraken niet zoveel aan de situatie zoals we die tot nu toe kennen. “Het is niet alsof Poetin zich klaarmaakt om meteen een nucleaire aanval op Oekraïne te lanceren. In zijn speech gebruikte hij nog steeds hele defensieve retoriek.”

Ook is Poetin zich bewust van de gevolgen die de inzet van nucleaire wapens zou hebben op de relatie van Rusland met andere landen. “Hij voelt niet alleen de druk van het Westen. Ook landen als India en China zouden volledig afstand van hem nemen als hij zo’n stap zou zetten.”

Hoe moet het Westen reageren?

“In principe vergt dit niet een drastische koerswijzing”, zegt Deen, “Want de wapensteun en economische sancties op Rusland beginnen te werken. Pas als Poetin daadwerkelijk stappen zet, is dat nodig.”

Toch stelt de mobilisatie het Westen voor een lastige vraag: welke wapens leveren we aan Oekraïne? Misschien wordt het tijd voor zwaardere wapens, zodat Oekraïne zwaardere nederlagen aan Rusland kan toekennen. “Denk bij die zware wapens bijvoorbeeld aan Leopard Tanks”, aldus Deen, “Duitsland is hier altijd voor teruggedeinsd. Net als langeafstandsraketten van de Verenigde Staten. Willen we de Oekraïners van dit soort wapens voorzien? Dat is de moeilijke vraag waar we al een tijdje tegenaan hikken.”Lees verder op:
https://www.nporadio1.nl/nieuws/buitenland/02c1e19a-aec7-4e6b-8f8e-0d67f116fcc9/nieuwe-escalaties-oekraine-liggen-op-de-loer

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen