Nadeem (18) uit India overleeft dankzij goedkoop (en patentvrij) medicijn


Glivec gaf Nadeem een kans zijn leven te beteren, toen hij twee jaar geleden naar de dokter ging met last van zijn oog. “Ik was met vrienden, en die stookten een vuurtje met benzine”, vertelt hij. “Op dat moment werd het zicht van mijn linkeroog wazig. Ik dacht dat het door de rook kwam, maar het bleef dagenlang zo.”

Een doorverwijzing naar een academisch ziekenhuis en heel wat tests later kwam de diagnose: CML, een ziekte die in Nederland 200 tot 300 keer per jaar wordt geconstateerd. Nadeem reist nu elke vier maanden naar de hoofdstad New Delhi, een busrit van zeven uur, om zijn bloedwaarden te laten testen.

Op basis van de tests krijgt hij dezelfde of een hogere dosis medicijnen voorgeschreven. “Elke dag neem ik een pil. De dokter heeft uitgelegd dat als ik één dag geen pil neem, mijn gezondheid vijf dagen achteruit gaat. Als ik helemaal zou stoppen, dan zal het moeilijk zijn mijn leven te redden.”

‘Begon me beter te voelen’

Nadeem, die zich islamitisch kleedt met een gebedspet, lange blouse en baard, doet meer dan overleven. “Ik weet niet hoe, maar ik begon langzaam aan te veranderen”, vertelt hij. “Eerder droeg ik westerse kleding, ik ging uit met vrienden. Toen ik ziek werd, begon ik van studeren te houden. Ik begon naar een koranschool te gaan.”

“Nu heb ik geleerd wat liegen is, wat goed en slecht is. Eerder hoefde iemand maar wat tegen met te zeggen of ik werd al boos. Ik was sterk, ik ging naar de sportschool. Ik hield van vechtsporten. Toen ik begon met studeren, ben ik daar allemaal mee gestopt en begon ik me beter te voelen.”

Inmiddels is Nadeem imam in een lokale moskee, en heeft hij zichzelf ten doel gesteld een islamitische leermeester te worden na een studie die in totaal zestien jaar duurt.


Bron:
https://nos.nl/artikel/2220966-nadeem-18-uit-india-overleeft-dankzij-goedkoop-en-patentvrij-medicijn.html

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen