Moederdag: de geschiedenis


Moederdag staat voor de deur. Op zondag 9 mei is het weer zover. Dat komt niet als een verrassing want moederdag valt bij ons elk jaar op de tweede zondag in mei. Dat geldt trouwens ook voor moederdag in Italië, Turkije, Australië, België, Denemarken en Finland. Een feestdag voor moeders is niet van gisteren. Ten tijde van de Oude Grieken werden er al feesten gehouden voor de moeder der goden, Rhea (zie foto 1). In Engeland kent men sinds 1600 Mothering Sunday. Op deze dag kregen de bedienden van de rijken, die vaak erg jeugdig waren en ver van huis werkten, een dagje vrij om met hun moeder door te brengen.

De Amerikanen hadden een dikke vinger in de pap als het gaat om moederdag as we know it. Julia Ward Howe (zie foto 2) stelde in 1872 voor moederdag te vieren. Het zou een dag in het teken van vrede moeten worden. Het was echter Anna Jarvis (zie foto 3)die ervoor zorgde dat moederdag een nationale feestdag werd in Amerika, in mei 1914. Anna wilde deze dag op de tweede zondag in mei vieren omdat dit de sterfdag van haar eigen moeder was. Zelf trouwde Anna nooit en kreeg ze geen kinderen. Ze stierf heel eenzaam in een bejaardentehuis in 1948.

Oorspronkelijk had moederdag als doel moeders een dagje te ontzien en te eren. We spreken over een tijd van gezinnen met 6 kinderen, niet-geëmancipeerde vaders en zonder wasmachines, vaatwassers, stofzuigers enz. Moeder had een 24/7 taak en ging niet naar een beautyfarm noch een dagje shoppen met vriendinnen.

Zelfs in de tijd van Anna Jarvis was moederdag al commercieel. Anna streed hiertegen en belandde daardoor zelfs in de gevangenis. Vandaag de dag is de commercie rondom deze feestdag niet meer weg te denken. ‘Wat moet ik mijn ma dit jaar geven?’, denken we allemaal vroeg of net iets te laat in mei. Laten we niet vergeten dat het daar niet om draait. Moederdag is de dag om haar te laten weten dat je haar waardeert…maar dat kan eigenlijk ook op de 364 andere dagen van het jaar.

Rosa de Sousa

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen