Menstruatiepijn


Sommige vrouwen hebben pijn vlak voor en tijdens de menstruatie. Meestal gaat het om steken en krampen in de onderbuik of trekt de pijn naar de rug of de benen. Sommige vrouwen hebben bovendien last van hoofdpijn, misselijkheid, diarree, pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, duizeligheid of moeheid. Soms zijn ze wat sneller verdrietig of geà¯rriteerd voor en tijdens de menstruatie. We kunnen drie soorten pijn onderscheiden die verband houden met de menstruatiecyclus:

 1. Ovulatiepijn is de pijn, die optreedt vlak voor en op het tijdstip, waarop de eisprong plaats vindt. Dit is circa 14 dagen voor de menstruatie.
 2. In de laatste week voor de menstruatie wordt onder invloed van de hormonen wat vocht vastgehouden. Hierdoor kunnen premenstruele pijnklachten ontstaan. Behalve buikpijn kunnen ook klachten als hoofdpijn, zich slap en niet lekker voelen, slapeloosheid, nervositeit en misselijkheid optreden.
 3. De pijn van de menstruatie zelf is kramp in de baarmoeder. De krampen worden veroorzaakt door het samentrekken van spierweefsel, dat leidt tot afstoting van het baarmoederslijmvlies.

Waardoor komt het?
De menstruatie wordt door hormonen geregeld. Iedere maand komt er een eitje vrij uit een van de twee eierstokken. Het slijmvlies dat de baarmoederholte bekleedt, wordt dikker, zodat een bevrucht eitje zich daar kan innestelen. Als er geen zwangerschap ontstaat, laat het slijmvlies los en komt het met wat bloed naar buiten. De baarmoeder trekt zich regelmatig samen om het slijmvlies af te stoten.

Dat samentrekken geeft de krampen en steken vlak voor en tijdens de menstruatie. Dat komt door onder andere de stof prostaglandine dat ervoor zorgt dat de baarmoeder zich samentrekt.
Er is geen duidelijk verband tussen de hoeveelheid bloedverlies en pijn. Vrouwen die weinig bloed verliezen, kunnen veel last van pijn hebben; vrouwen die veel bloed verliezen, hebben soms helemaal geen last van pijn.

Kan het kwaad en wat kan je eraan doen?
Menstruatiepijn is voor veel vrouwen erg vervelend, maar het kan geen kwaad. Hier volgen enkele tips waarmee je de pijn mogelijk kunt verlichten.

 • Zorg voor rust en ontspanning. Als de pijn ook uitstraalt naar je rug, kun je met oefeningen je onderrug ontspannen door bijvoorbeeld oefeningen te doen waarbij je de rug achtereenvolgens hol en bol maakt.
 • Het geeft soms verlichting als iemand je onderrug masseert.
 • Leg een warme kruik op je buik of onderrug of neem een warm bad.
 • Bij sommige vrouwen vermindert de pijn na een orgasme.

Wanneer naar de huisarts? Neem contact op met je huisarts:

 • als de tips niet helpen en de pijn slecht te verdragen blijft;
 • als je nooit menstruatiepijn hebt gehad en nu ineens wel;
 • als de pijn anders aanvoelt dan gewoonlijk.
 • Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover je je zorgen maakt, overleg dan met je huisarts

Geneesmiddelen bij menstruatieklachten
Bij lichte buikpijn kan je paracetamol gebruiken. Bij buikkrampen met wat meer pijn is ibuprofen of naproxen aan te bevelen. Deze middelen kunnen echter negatieve effecten geven bij verschillende ziektebeelden. Lees voor het gebruik van deze geneesmiddelen altijd eerst de bijsluiter, overleg met je huisarts of apotheker. Deze kunnen je onder andere informatie geven over de dosering, een wisselwerking met andere geneesmiddelen en eventuele bijwerkingen

Als de menstruatie je veel last bezorgt, kun je dit het beste met je huisarts bespreken. Eventueel kan je in overleg overwegen om de pil te gaan slikken. Vaak verdwijnen de klachten ook na een zwangerschap. Het is nog niet bekend hoe dat precies komt.

Veelvoorkomende misverstanden
Veel mensen denken, dat tijdens de menstruatie geen borstvoeding mag worden gegeven. De smaak van de moedermelk zou dan niet goed zijn en de voedingswaarde zou lager zijn. Dit is echter absoluut onjuist.
Ook wordt wel gedacht, dat jonge meisjes voor hen eerste menstruatie niet zwanger zouden kunnen worden. Dat is echter wel degelijk mogelijk, want de eisprong vindt circa 14 dagen voor de eerste menstruatie plaats.

Bronnen:
Nederlands Huisartsen Genootschap
Patiënten folders

Avinash Ishwardat
avish@indianfeelings.nl

Reacties
 1. Reply
  Gast
  december 11, 2005 om 11:06 pm
  HeyZ

  ik wil wel meer weten over dit onderwp want ik heb er zelf ook veel last van als je mij kunt toevoegen?

  Mizzarmani_30@hotmail.com

  Alvast ThnQ 🙂

 2. Reply
  Gast
  april 9, 2007 om 6:56 pm
  excuses

  al vanaf het begin heb ik last van menstruatiepijn. En ja dat is idd geen pretjuh , ik heb ook ibuprofen gebruikt , tot dat het 2 jaar daarna bleek , dat mijn lichaam zo gewend was aan de pillen , dat me lichaam het afstootte, verder , remde het op een gegeven moment de pil bij mij ook af. ze hebben een tijdje bij me geholpen , en daar ben ik erg blij mee. maar juist toen ik ze nodig had , lieten ze me in de steek. En dames geloof mij , als je een hele erge last heb van menstruatiepijn , probeer dan ook geen naproxan( aleve) daar word je alleen maar misselijk van. Dan nu ff een vraagjuh, een week vordat ik ongesteld moet worden , beginnen de krampen al , en een week nadat ik ongesteld ben geweest, houden deze pas op.al om al, ik heb eens in de maan maar 1 week rust ! HELP !! ik heb al van alles geprobeerd , en mijn dokter zegt dat elke vrouw dat heeft, ik geloof er echter geen moer van, hebben jullie misschien een oplossing. Ik denk dat jullie wel kunnen begrijpen , dat dit heel vervelend voor mij is , vooral met me werk.
  vriendelijke groeten , Shamina

 3. Reply
  een gast
  september 17, 2007 om 2:31 pm
  Weleda

  Hey meiden,

  Ik heb “Balsamieke geest”van Weleda. Supergoed spul. Werkt echt. IK heb namleijk echt altijd al veel last gehad van veel pijn in m’n rug, buik en benen. Probeer het zelf! Succes!

 4. Reply
  Mij
  november 4, 2008 om 9:15 pm

  Ik heb een vraag. Ik slik morgen mijn laatste pil, kan ik dan nu al wat pijn hebben van opkomende menstruatie?

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen