Matrubhoomi – A nation without women


De meeste films die wij uit Bollywood kennen zijn de commerciële zoetsappige films met een knappe held en heldin. Er worden ook films gemaakt die wat dichterbij de realiteit staan en voor diegene die dit soort films ook kunnen waarderen is de volgende film, als je die nog niet gezien hebt, een aanrader. Voormalig actrice Sridevi en haar echtgenoot Boney Kapoor hebben voor de distributie van deze film verzorgd die al een aantal internationale prijzen heeft gewonnen en volgens Time Magazine in de wereldtop 10 een notering verdient: ´Matrubhoomi – A nation without women´.

De film begint waarin je ziet dat een vrouw ligt te bevallen. Ze wordt geholpen door de vrouwen uit het dorp. Buiten staan de mannen te wachten. Niet omdat ze willen weten of de baby gezond is, maar om te weten of het een jongen of een meisje is. De baby is een meisje en dat is slecht nieuws. De vader laat het huilende kindje verdrinken in een emmer met melk. Verschrikkelijk zoiets, maar in veel dorpen in India is dit erg herkenbaar. ´Matrubhoomi – A Nation Without Women´ is een futuristische documentaire en laat zien wat er kan gebeuren als vrouwen verdwijnen uit de samenleving van India…;…;…;.

MatrubhoomiVolgens een recent rapport uitgebracht door UNESCO zijn ongeveer 50 miljoen vrouwen verdwenen uit de bevolking van India, door gewoonweg discriminatie van vrouwen. India, het land waarin vrouwen vereert worden als Godin Kali en Durga. De film ´Matrubhoomi – A nation without women´ gaat na wat het effect op mannen kan zijn door de afwezigheid van vrouwen in hun omgeving. De instabiliteit die kan ontstaan in de gemeenschap door de afwezigheid van vrouwen, is van lichamelijk, emotioneel of van geestelijke aard. Dit is ook het hoofdonderwerp van de film. Het benadrukt hoe de afwezigheid van vrouwen onvermijdelijk leidt tot de verwaarlozing van mannen en alles verwatert wat hen maakt tot mens. De bedoeling van deze film is dan ook het benadrukken van misbruik van vrouwen, die zich niet alleen beperkt tot India.

De film onderzoekt deze problematiek in een futuristisch India waar, door het uitroeien van jonge meisjes, de vrouwen praktisch uitgestorven zijn. Het effect op mannen door de afwezigheid van vrouwen leidt tot het zoeken naar alternatieven zoals pornografie, homo sexualiteit en extreem geweld. Wanneer deze mannen een meisje in het oog krijgen, wordt ze snel verkocht door haar vader en trouwt uiteindelijk met 5 broers. Alle 5 en de schoonvader gebruiken haar op een brute manier voor hun mannelijke behoeftes. Ze zoekt haar toevlucht bij haar vader, maar die is verblind door geld en laat haar vallen. Na haar poging om te vluchten met de jonge bediende, die uit de lage kaste komt, veroorzaakt dat zonder dat dit haar bedoeling was een oorlog tussen de leden van de verschillende kaste. Ze wordt herhaaldelijk verkracht door haar familie en de leden van de lage kaste. Dit leidt tot een zwangerschap en brengt zij een baby ter wereld, een meisje…;…;…;..

De film is een ode aan de schoonheid en kracht van vrouwen en de chaos dat kan ontstaan door hun lichamelijke en emotionele afwezigheid in de gemeenschap.
´Matrubhoomi- A nation without women´ is begin 2004 uitgebracht, maar zal op 22 april aanstaande in 5 Indiase talen worden uitgebracht. Om deze redenen wordt de film volop gepromoot om het zo onder de aandacht te brengen. De film heeft ook een aantal prijzen gewonnen:

Winnaar: FIPRESCI Award in non competetive section op het filmfestival in Venice 2003

Winnaar: AUDIENCE Award voor de Beste Film op het Kozlin, Film Festival 2003, Polen

Winnaar:AUDIENCE Award voor Beste Buitenlandse Film op het Thessaloniki Film Festival 2003

Winnaar: AUDIENCE Award voor de Beste Film op het Festival Indian Films, Florence 2003

Gieta

Reacties
 1. Reply
  Gast
  mei 10, 2005 om 11:00 am
  Dus....

  In India draagt deze film zeker een boodschap uit.
  Maar wat is de waarde hiervan in een land als Nederland? Niet veel denk ik, want hier is dit onderwerp niet van toepassing. Het enige waar deze film hier voor kan dienen is om te tonen hoe slecht het wel niet is in India en hoe goed het hier wel niet is.

 2. Reply
  Gast
  mei 10, 2005 om 11:08 am

  Zoals het artikel ook zegt, misbruik van vrouwen beperkt zich niet alleen tot India. Wellicht niet op exact dezelfde manier, maar het gebeurt wel, ook in Nederland. :roll

 3. Reply
  Gast
  mei 10, 2005 om 2:19 pm
  Reactie op gast die twijfelt aan waardev

  Wat is de waarde van deze film in Nederland??????
  Jij moet nog te jong zijn om zo\’n mening te hebben! In Nederland hebben we niet voor niets de blijf-van-mijn- lijf-huizen!!! Vrouwen hier hebben dagelijks te maken met verkrachtingen, huiselijk geweld, aanrandingen op t werkplek, incest en ja ook baby\’s worden vermoord puur vanuit het geslachtelijke oogpunt. Dit soort abortussen vinden vaker plaats bij allochtonen dan bij autochtonen (hoe zou dat nou komen?)
  Anyway je hebt nooit gehoord van diverse vrouwenorganisaties die hier in Nederland gehuisvest zijn om op t komen voor de onderdrukte vrouw??? Juist in een land als Nederland zou het niet moeten en mogen gebeuren. Echter in alle lagen van de bevolking vindt t plaats. Triester kan t niet…….. :cry

 4. Reply
  Gast
  mei 10, 2005 om 4:19 pm
  Nice!

  Draait deze film ook ergens in Nederland? Het lijkt me een ontzettend interessante film. Eindelijk meer aandacht aan Indian arthouse movies ipv bollywood. Ik hoop dat je zo meer films in het daglicht zet.

  En wat betreft die lozer die die eerste reactie geeft. De waarde van een film meet je toch niet aan wat jij er in Nederland aan hebt? Beoordeel je alle films deze manier? Er zijn ontelbaar aspecten wat een film goed of fout maakt en die zijn niet \’land specifiek\’.

 5. Reply
  Gieta
  mei 10, 2005 om 5:09 pm

  Ik zal proberen vaker dit soort films naar voren te brengen.
  Ik heb niet kunnen achterhalen of deze film in de videotheek ligt of ergens draait in Nederland. In het verleden heb ik wel in de Hind. videotheek films zoals deze gehuurd.

 6. Reply
  Gast
  mei 11, 2005 om 1:30 am

  Erg interessant artikel, Gieta. Dit soort films is stukken boeiender dan de normale troep die je voorgeschoteld krijgt uit bollywood van shah rukh khan en consorten.

  Hou ons up-to-date!

 7. Reply
  Gast
  mei 11, 2005 om 4:42 pm
  Sangelie

  Niet echt een film voor de ontspanning. Als ik jouw verhaal lees meid, dan krijg ik al de rillingen ervan. Zeker ontroerend verhaal.Goed geschreven! Maar een erg wreed verhaal.

 8. Reply
  Gieta
  mei 15, 2005 om 8:25 pm

  Dank jullie wel. :grin

 9. Reply
  ranifan
  mei 16, 2005 om 12:01 pm
  saaai

  saai filmmmm 🙁

 10. Reply
  Gast
  mei 29, 2005 om 10:56 am
  haaallloojhaa

  :grin :eek :eek :sigh 🙁 🙁 🙁

 11. Reply
  Gast
  juli 25, 2005 om 9:09 pm

  😡 🙁 😕 :roll

 12. Reply
  Gast
  december 9, 2005 om 8:40 pm
  aanrader

  o, mijn god!!!!!!!!!!!!!! ik heb hem vandaag gezien!! het is een hele mooie film vind ik perssonlijk, komt jammer geen dans en gezang in voor, maar ja. het is hartverscheurend gewoon, een keer wat anders!!
  een echte aanrader!!!

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen