Is ‘Devdas’ in staat om een Oscarnominatie in de wacht te slepen?


BollywoodShahrukh Khan fans hebben een reden om een lach op hun gezicht te laten verschijnen, omdat in oktober bekend werd dat Sanjay Leela Bhansali’s ‘Devdas’ India’s officiële zending is voor de Oscars.

‘Devdas’, een film over liefde en de pijn die daarmee gepaard kan gaan, zal strijden voor een nominatie in de categorie ‘Best Foreign Language Film’ op de Oscars. De hartverwarmende film met in de hoofdrollen Shahrukh Khan en de twee prachtige Bollywood dames – Aishwarya Rai en Madhuri Dixit- is gebaseerd op een boek van Saratchandra Chatterjee. Het boek is het afgelopen eeuw al elf keer verfilmd. ‘Devdas’ heeft al internationale bekendheid geclaimd sinds de film was uitgenodigd voor een screening bij het Cannes film festival het afgelopen jaar. Het zal nog moeten blijken of ‘Devdas’ in staat is de award in de wacht te slepen.

Wat zeggen de experts?

Sanjay Leela Bhansali, Regisseur: “Ik ben erg blij dat wij gekozen zijn als de officiële zending voor de Academy Awards, omdat de film werkelijk representatief is voor de Indiase Cinema. Mensen klagen erover dat de film te luidruchtig is en te melodramatisch, maar ze zien het helemaal verkeerd. ‘Devdas’ staat voor alles wat we hebben geërfd van de klassieke literatuur, muziek en dans, namen die hier vertegenwoordigd worden zijn K. Asif en Mehboob Khan. We hebben nog een lange weg te gaan om een strategie uit te werken voor het promoten van ‘Devdas’ in Amerika. Ik zal zeker Aamir Khan en Ashutosh Gowariker raadplegen en hen om advies vragen.”

Shahrukh Khan (rol van ‘Devdas’): “Het was een zware en vermoeiende rit voor Sanjay (Bhansali) en Bharat Shah. Er is zeker geen grotere beloning voor hun harde werk dan deze film. Ik wil graag alle mensen bedanken die deze film hebben gekozen als officiële zending voor de Oscars. Tevens wil ik Sanjay bedanken voor zijn inzet en de kans die hij mij heeft gegeven om een deel uit te maken van zijn droom. Eindelijk is ‘Devdas’ heel gelukkig. Ik had niet verwacht dat ik zo blij kon zijn.”

Ik zeg liever, “Bha se Bhalo” -Jackie Shroff (rol van ‘Chunilal’).

“Er is geen twijfel mogelijk, ‘Devdas’ is de beste keuze voor een greep op een nominatie bij de Oscars dit jaar. Wanneer de mainstream Indiase cinema het grootste publiek trekt, waarom moeten we dan hypocriet doen over wat we als officiële zending naar de Oscars sturen? Deze film geeft zeker een representatief beeld van de Indiase cinema en is een betere keus voor de Oscars dan welke andere kunstfilm ook.” – Komal Nahta, Editor, Film Informatie.

“De film heeft een goede kans om de award in de wacht te slepen zodra hij genomineerd is, want de film is prachtig in iedere scène. Of het hier nu gaat om fotografie, de acteerprestaties of de kleding. De muziek van de film als het verhaal is van internationale waarde.” – Bharat Shah, Producer.

“Na ‘Lagaan’ is ‘Devdas’ zeker de goede keuze als officiële zending voor de Oscars. De film ziet er mooi uit en is prachtig in elkaar gezet. Het heeft de arrogantie en de rijkheid die een film zou moeten bezitten om als officiële zending voor de Oscars te dienen. ‘Devdas’ is een van de grootste films van het afgelopen jaar en behoort tot de categorie van de mainstream muziek genre.” – Ashutosh Gowarikar, Regisseur van de afgelopen jaar Oscargenomineerde film ‘Lagaan’.

De positieve kanten van het verhaal:

 • ‘Devdas’ heeft de rijkheid en de glans en is daarmee de duurste Bollywoodfilm ooit. Dat het geld goed is besteed is uiteraard goed te zien op het witte doek en is een must voor het oog.
 • De acteerprestaties van de drie acteurs zijn geweldig.
 • Als het geld dat men aan publiciteit besteedt, goed besteed zal worden dan kan men voor veel publiciteit zorgen in Amerika rondom de film.
 • Het is geen liefdesverhaal waarin alles toch goed komt op het eind. Niemand leeft nog lang en gelukkig.

De negatieve kanten van het verhaal:

 • De film is melodramatisch en af en toe luidruchtig.
 • Het script bevat gaten
 • Het verhaal gaat over een alcoholische verliezer in de liefde

Charla Manohar

Reacties
 1. Reply
  Gast
  november 30, 2005 om 11:13 am

  slt ca va

 2. Reply
  Gast
  november 30, 2005 om 11:13 am

  slmt

 3. Reply
  Gast
  maart 27, 2006 om 9:11 pm

  🙂

 4. Reply
  Gast
  juli 2, 2006 om 9:04 pm
  ik hou van deze film

  oooh hemel ik vind deze film zoooo geweldig :grin :grin :grin :grin :grin :grin alleen ik vind het zo jammer dat ik hem nergens in de buurt kan kopen of lenen :cry

 5. Reply
  Gast
  september 28, 2006 om 6:23 pm

  deze film is kk goed en mooi DEVDAS

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen